Gammal god tradition: att spika upp sin avhandling på en vägg (kyrkport?)

Inom akademin finns en hel rad traditioner som kan tyckas lite märkliga… som till exempel att spika upp en avhandling på väggen ett tag före disputationen. Imorgon är det min tur att göra just detta. Men varför då?

Det är viktigt att akademiska texter granskas ordentligt och för att det ska vara möjligt behöver de offentliggöras. Långt innan den digitaliserade tidseran spikade man därför upp texten på en offentlig plats så att den som ville kunde läsa och sedan komma med kritik.

Idag sker det egentliga offentliggörandet via bibliotekets databas, men traditionen med att spika upp avhandlingen på väggen finns kvar som en ceremoni. Spikningen måste äga rum minst tre veckor före disputationen, så att den som vill hinner läsa texten för att kunna framföra kritik under disputationen.

Historiens mest kända exempel på den här traditionen är när Martin Luther spikade upp sina teser (engelskans ord för avhandling är dessutom thesis) på kyrkporten i Wittenberg år 1517. De lärde tvistar lite om huruvida själva spikandet har ägt rum men oavsett så är det en tradition inom akademin som många förknippar med just Luther.

Och alltså: imorgon spikar jag min avhandling, klockan 15.15 på Högskolan i Halmstad (R-huset, våning tre). Välkommen!

Hammare och spikar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *