Nicolina: synskadad med sikte på OS i Rio

Att arbeta på en högskola innebär att man får möjlighet att träffa och lyssna på väldigt intressanta människor. Som idag, när Nicolina Pernheim föreläser. Hon är elitidrottare inom judo, med siktet inställt på OS i Rio i sommar. Och hon är synskadad sedan födseln.

Nicolinas berättelse är lärorik. Hon är snart färdigutbildad fysioterapeut (sjukgymnast) trots att hon flera gånger har blivit avrådd att genomföra utbildningen. Hon betonar att det behövs fler funktionshindrade inom olika vårdyrken, eftersom man möter patienter med funktionshinder hela tiden. Mångfald är bra!

Nicolina berättar också hur hon vill bli bemött: ”Jag vill bli bemött som en individ; en tjej, som är 24 år, från Göteborg och elitsatsar på judo, och så är jag blind också. Jag vill inte bli bemött som blind i första hand och allt det andra sedan.”

”Folk frågar ibland hur jag klarar att äta fast jag är blind. Det är lite roligt, för jag gör ju som alla andra. Jag stoppar maten i munnen och tuggar och sväljer.”

ATG har gjort en reklamfilm inför OS, och där syns Nicolina:

http://www.atgplay.se/video/20160405-ingendromarforstor

Läs mer om henne på hennes egen blogg:

http://judonicolina.blogspot.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *