Stjärnkirurgen och hans kyrkogård

Har du sett SVT’s dokumentärserie om kirurgen Paolo Macchiarini? Om inte, gör det genast!

När du har sett alla tre delarna så föreslår jag att du läser igenom Vetenskapsrådets codex om forskningsetik. Sedan kan vi räkna hur många felaktigheter vi hittar i Macchiarinis så kallade forskning om konstgjorda luftstrupar.

Här är några ledtrådar: informerat samtycke, rätt att avbryta deltagande, skyldighet att även rapportera misslyckanden, skyldighet att ha bevis från djurförsök innan försök på människor. Och så vidare. Och då har jag inte ens börjat lista saker som Karolinskas ledning borde ställas till svars för.


PS. Dokumentären består av tre delar och de ligger kvar på SVT Play fram till i juli 2016.

…………..

Uppdatering (160128): Karolinskas rektor säger till SVT att Macchiarinis så kallade foskning i Ryssland inte har varit godkänd av Etikprövningsnämnden, och att om det som framkommer i dokumentären stämmer så kan Macchiarini inte vara kvar vid KI.

Uppdatering (160201): Missa inte det otroligt välformulerade debattinlägget ”Karolinska är etikens Tjernobyl” av Bo Risberg som är professor emeritus i kirurgi, tidigare ordförande i forskningsetikkommittén och sekreterare i regionala etikprövningsnämnden, Göteborg.

En tanke kring ”Stjärnkirurgen och hans kyrkogård

  1. Pingback: Aphasia Online| Högskolan i Halmstad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *