Grattis, Jenny!

För nitton (!) år sedan började jag studera datalingvistik vid Göteborgs universitet. Bland mina kurskamrater fanns Jenny. I förra veckan disputerade hon på sin avhandling ”Word Meaning Negotiation in Online Discussion Forum Communication.”, i samma lokaler där vi pluggade då. 

  

Avhandlingen handlar om hur man gör, i diskussionsforum på nätet, när man inte är överens om vad ett begrepp betyder. Jenny har studerat 60 exempel, som tillsammans består av imponerande 56.000 ord. 

Det huvudsakliga resultatet är att förhandlingarna om ords betydelse kan delas in i två grupper – förhandlingar som bottnar i att en deltagare inte förstår ordet i fråga, respektive förhandlingar som bottnar i att olika deltagare har olika syn på begreppet. 

Jag var på disputationen, och det var intressant att lyssna på opponenten Raquel Fernandez från Amsterdam. 

En fråga som väcktes i mig, utifrån ett handikappvetenskapligt perspektiv, är vilka konsekvenser det får att man ofta studerar ”normalt” språk. Jenny har studerat material från öppna nätforum, och hon har hittat sina exempel genom att använda olika söksträngar. Men vad får det för konsekvenser att de söksträngarna består av korrekt svenska? Borde inte det betyda att inlägg som är skapade av personer med språksvårigheter inte kommer med i studien? 

Jenny svarade lite om hur hon ser på detta, och menade att själva sökningen är något som hon skulle gjort på ett annat sätt om hon gjort om sin studie. Samtidigt är det ingen enkel fråga att konstruera söksträngar som täcker in icke-korrekta variationer… Så det är inget som varken Jenny eller jag löser den närmsta tiden.

Bra jobbat, Jenny! Grattis till din doktorstitel! 

Läs mer om Jenny och hennes avhandling här…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *