Medarbetare drev utveckling av digitala signeringslistor

Under våren har Hylte kommun infört ett digitalt signeringssystem som ska användas vid överlämning av läkemedel och vid hälso- och sjukvårdsordinationer. Medarbetarna signerar överlämning av läkemedel med hjälp av en app som finns i arbetstelefonen.

Som en lokal kompetensutvecklingsinsats så har Hylte kommun valt att implementera ett digitalt verktyg för kvittering av insatser inom vården i kommunen. Satsningen innebär att Hylte kommer börja använda en app för att patientsäkra läkemedelshanteringen och andra vårdinsatser i verksamheterna. Personalen har utbildats i användningen av verktyget, involveras i implementeringen och även fått ge omdömen av appen. Från och med den 7 maj så blev signeringslistorna digitala i kommunen.

En stor del av insatserna har handlat om att få medarbetare involverade för att visa behov och nå lösningar.
Medarbetarna inom omsorgen har varit med redan från början vid implementeringen av signeringsappen. I första steget genomfördes behovsinventeringar som sedan sammanställdes inför nästa steg i processen. Behoven visade att digitala redskap skulle kunna vara en möjlig lösning. Behovsinventeringen kokades sedan ned till en kravställning, som medarbetarna var med och tog fram. Redan inledningsvis i processen såg man alltså till att personalen, som ska använda verktyget, fick vara delaktiga och agera kravställare.

– Medarbetarnas kompetens är oerhört viktigt att ta med under hela processen för att kunna få ett framgångsrikt genomförande. Arbetssättet bidrar till ökad chans att det digitala redskapet används såsom det är tänkt.
Maria Andersson, projektledare för Hyltes delprojekt.

Nu återstår det att se hur det digitala verktyget kommer att vidareutvecklas av användarna. Efter gediget arbete med utbildning, involvering och noga betänkande gällande förvaltandet av medarbetarnas kompetenser, så är implementering slutförd.

För vidare läsning:
Signering av ordinerade hälso- och sjukvårdsinsatser blir digital efter medarbetardriven utveckling

2 tankar kring ”Medarbetare drev utveckling av digitala signeringslistor

 1. Veronica Jonsson

  På ett par av våra vårdboende har man haft Appva under några år och antalet avvikelser när det gällde medicin minskade dramatiskt. Dock medförde det en del dubbelarbete för sjuksköterskorna då dom får lägga in alla mediciner för hand. Men fördelarna uppväger och det är ett värdefullt hjälpmedel för våra medarbetare. 🙂

  Ha en fin fredag!

  //Veronica

  Svara
  1. Petra Lindström Inläggsförfattare

   Spännande att höra Veronica! Vi får se vad Hyltes utvärderingar visar efter en tids användning och hur medarbetarna upplever det nya arbetssättet. Jag ska dela med mig av era erfarenheter till vår projektgrupp i Hylte. Trevlig helg på dig!
   // Petra, Kommunikatör Digga Halland

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *