Charles Darwin 200 år

Igår var det 200 år sedan Charles Darwin föddes. Han hamnar därför i blickpunkten under hela år 2009, främst i Storbrittanien . En rad organisationer över hela landet samarbetar för att genomföra 200-årsjubileet, Darwin200. Förutom hans födelsedag är en annan av årets höjdpunkter 24 november när man firar 150-årsminnet av den första utgåvan av boken ”The Origin of Species by Means of Natural Selection”.

Självklart finns det mycket av Darwin här på biblioteket (sök i vår katalog) och om man vill ha tag på mer material finns det mängder online. ”The Complete Work of Charles Darwin Online” innehåller en enorm samling texter av och om Charles Darwin. Texterna fullt ut sökbara och den som har MP3-spelare kan även ladda ner ljudfiler.

I samband med jubileet publiceras också för första gången Darwins omfattande brevväxling på webben genom ”Darwin Correspondence Project”. Nästan 5.000 brev blir till en början sökbara och därutöver sammandrag av ytterligare 9.000 brev.

Ett av de mest storslagna projekten under jubileumsåret är ”The HMS Beagle Project”. Under 2009 börjar man bygga en kopia av fullriggaren ”HMS Beagle” som Darwin seglade med under åren 1831 till 1836. Han samlade på sig massor av material  som utvecklade hans teorier om utvecklingsläran och gav upphov många av hans mest kända verk. Tanken med det nya projektet är att genomföra samma resa runt jorden som Darwin med unga internationella vetenskapsmän ombord.

En tanke kring ”Charles Darwin 200 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *