Noteringar från workshop om registrering i SwePub

bild6I regeringens forskningspolitiska proposition för de närmaste fyra åren föreslås att den svenska databasen SwePub skall vidareutvecklas för att kunna användas till bibliometriska analyser. Som man mycket riktigt konstaterar så är täckningen av exempelvis humaniora och delar av samhällsvetenskapen i den internationella databasen Web of Science – som i dag ofta används som den huvudsakliga bibliometriska källan – nämligen mycket bristfällig.

Ett projekt inom ramen för programmet OpenAccess.se har under 2012 bedrivits vid KTH för att undersöka förutsättningarna för att använda just SwePub som analyssystem för publicering vid svenska lärosäten. Man har besökt ett tiotal lärosätens forskningsbibliotek för att där undersöka hur man jobbar med registrering i de lokala publikationsdatabaserna. Som ett resultat av detta har man identifierat åtta problemområden där man skulle behöva finna ett gemensamt konsensus.

För att få feedback på de preliminära, enhetliggörande rekommendationer som projektgruppen formulerat kring dessa problemområden inbjöd man den 7:e mars till en workshop på KTH:s bibliotek. Två representanter från vart och ett av de SwePub-anslutna lärosätena var inbjudna. Då vi via DiVA också levererar poster till SwePub såg vi det som självklart att delta i de gruppdiskussioner man ordnade för att där vara med och utbyta synpunkter. Inte minst kunde vi dela med oss av de erfarenheter vi samlat på oss i samband med det rigorösa kvalitetsarbete i DiVA som vi genomfört inför forskningsutvärderingen ARC13.

Många viktiga frågeställningar ventilerades under dagen och vi knöt flera nya kontakter med kollegor runt om i landet som också jobbar med sådant som forskarstöd, publiceringsfrågor och bibliografisk granskning i DiVA. Workshopen var ett första led i vad som sannolikt kommer att utvecklas till ett mer permanent referensgruppssystem för standardisering i SwePub och det känns kul att vara med på banan redan i detta tidiga skede.

En tanke kring ”Noteringar från workshop om registrering i SwePub

  1. Pingback: Högskolebiblioteket i Halmstads blogg / Apropå bibliometriska mått och deras begränsningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *