Med lite humor skildras synen på digitalisering

Kungsbacka kommun skulle i höstas förbereda digitaliseringscoacherna inför arbetsplatsbesök och diskuterade då hur de skulle kunna bemöta olika gruppers attityder och inställningar till digitalisering. Det ledde fram till att Kungsbacka tog fram tre olika filmer om digitalisering. Med humor och glimten i ögat var det dags att skapa igenkänning hos skådespelarna Jenny och Jonas och prata om verklighetsbaserade situationer som många av oss kan känna igen. Möt Jenny och Jonas!

Har alla nytta av digitalisering?

För många av oss kan digitala system, dokumentation och administration leda till att uppgifterna upplevs fler och krångliga. Det är inte lätt att gå ur tunnelseendet och se till helheten. Som Jenny och Jonas diskuterar i filmen ”Har du nytta av IT i ditt arbete” diskuteras många kära exempel från verksamheter, såsom ”semesterpärmen” som blivit digital och om dokumentationen som ska göras efter besök hos varje kund.

Film där Jenny och Jonas diskuterar nyttan med digitaliseringen.

Är digitaliseringen en del av ditt uppdrag?

Ja eller nej? Jenny och Jonas ger två olika svar på samma fråga. Men vem har egentligen rätt? Är digitalisering en egen sak eller något som ligger i det som redan görs? Gemensamma arbetssätt är nyckeln till ett bra samarbete. De finns fortfarande kollegor som har egna system fastän man försöker utveckla system som kan delas och användas av alla. Hör hur Jenny och Jonas diskuterar kring egna och gemensamma system och hur smidigt det är att ta upp GPS:en för att hitta hem till rätt person.

Jenny och Jonas ifrågasätter om digitalisering är en del av deras uppdrag.

Digital social kompetens

Vad innebär det? Det finns nog olika syn på vad digital social kompetens innebär. Handlar det om hur social man är i mötet med kund när digitala verktyg är en del av arbetet? Eller är det hur man uppträder digitalt på sociala medier exempelvis? Jenny och Jonas hamnar i intressanta och utmanande diskussioner och där Jonas uttrycker en viss misstro till digitala system. Finns systemen till för oss eller är vi till för systemen? Jonas lyfter att systemen kanske är till för att kontrollera snarare än att förenkla och underlätta. Men är det verkligen sant? Se filmen och fundera kring hur du själv ser på saken.

Film där Jenny och Jonas pratar om digital social kompetens.

Vem är du av Jenny och Jonas? Och känner du igen en kollega som oftast bär de andra skorna? Diskutera gärna ihop om hur ni kan ha olika uppfattningar om samma sak och försök att sätt er in i varandras situation. Det kommer garanterat bli ett intressant samtal och ett värdefullt utbyte!

Läs mer

Digitaliseringscoacherna förbereder besök
Om Kungsbackas delprojekt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *