Digitalisering för alla

I projektet arbetas det aktivt med inkludering och icke-diskriminering. I vissa fall har det varit svårt att konkret arbeta med frågorna i förhållande till digitaliseringsarbetet. Att applicera perspektiven i alla processer och aktiviteter är något som kräver övning. Digga Halland har därför tagit fram en guide som kan användas för att konkretisera perspektiven och aktivt arbeta med frågorna i relation till digitalisering.

Guiden ”Digitalisering för alla” kan användas som verktyg för att aktivt arbeta med tillgänglighet- och ickediskrimineringsfrågor i relation till digitalisering.

Guide för inkludering

Fysiska funktioner, språk, kön och etnicitet får betydelse i relation till den miljö som individer befinner sig i. Miljön och tekniken kan i sig vara medvetet eller omedvetet kodat och format och därmed skapa orättvisor. Att aktivt synliggöra normer och rådande former är därför viktigt och ett steg i rätt riktning att motverka diskriminering och minska orättvisor. I guiden beskrivs tre steg som aktivt kan användas och arbetas med för att skapa en digitalisering för alla.

Steg 1 – Synliggöra

Det första steget går ut på att synliggöra nuläget och reflektera kring frågorna:
Hur ser läget ut idag? Vad ska åtgärdas? Som ett första steg kan man också börja med att ta fram eller titta på statistik som synliggör eventuella orättvisor utifrån diskrimineringsgrunderna.

Steg 2 – Förbättra

Ett andra steg är att formulera önskad förbättring. Vilka mål har ni? Vilka medel kan ni använda er av för att uppnå målen? Är målen inkluderande och icke-diskriminerande?

Steg 3 – Omvandla

Sista steget handlar om att fundera på vad som händer när arbetssätt omvandlas till digitala och ställa sig frågorna: Hur kan arbetet med digitalisering påverkas av utgångspunkter som kön, ålder, etnicitet, religion, sexuell läggning och funktionsvariation? Omvandlas förhållanden när arbetssätt blir digitala?

Exempel från projektet

I guiden presenteras några exempel på situationer som skapat reflektioner kring tillgänglighet, inkludering och icke-diskriminering i Digga Halland. Några nedslag från projektet ges som exempel för diskussion. Hur projektet arbetade med tillgänglighet gällande webbutbildningen är ett exempel som lyfts.

Dela är att visa omtanke!

Projektet delar gärna med sig av guiden till andra organisationer och verksamheter som vill använda vårt material för att aktivt arbeta med dessa frågor i relation till digitalisering. Om intresse finns att ta del av guiden ”Digitalisering för alla” så kontakta oss på: diggahalland@hh.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *