Digitala möten högt på agendan

Digga Hallands webbutbildning består av flera kapitel som går igenom grunderna inom digitalisering. Ett kapitel fokuserar på det digitala mötet, något som idag har blivit ett aktuellt ämne. I och med ökat distansarbete och besöksförbud på exempelvis äldreboenden så kan digitala lösningar hjälpa oss att hålla kontakten med anhöriga och kollegor.

Vi är vana vid att mötas fysiskt. Kunna läsa av ansiktsuttryck och gester i relation till rösten och budskap. Det blir annorlunda att mötas digitalt. När projektet skulle ta fram webbutbildningen framgick tydligt behov av att belysa hur man måste ta hänsyn till mjuka värden när vi digitaliserar. Ett fokus blev digitala möten. Men ingen kunde väl tro att utvecklingen från fysiska mötesformer till digitala, skulle ställas om så fort och i den hastighet som vi kan se idag.

Många aktiviteter i samhället sätter just nu digitala möten på agendan. Runt om i Halland kan vi se att behovet av att handskas med digitala möten aktualiseras och på olika sätt ökar i mängd.

Videosamtal på äldreboenden

I Falkenbergs kommun är det besöksförbud på äldreboenden, likt övriga delar av landet, vilket gör det svårt för anhöriga och deras närstående att hålla kontakten. Därför har Falkenberg nu skapat förutsättningar för kommunikation genom att erbjuda videosamtal mellan anhöriga och personerna på boenden. Först testades det på ett boende och när det fungerade bra så infördes möjligheten på fler ställen. Personalen har anammat möjligheten med digitala mötesformer och gör det nu möjligt för personer att hålla kontakten med varandra.

Ökad användning av digitala mötesverktyg

I Kungsbacka kommun visar statistik en ökad användning av plattformen Teams i samband med omställningen till distansarbete. Under 90 dagar har aktiviteten ökat med över 400 procent. I samband med den ökade användningen av digitala mötesverktyg har förvaltningen för individ- och familjeomsorg gått ut med tips till personalen att ta en extra titt på kapitel 5 i Digga Hallands webbutbildning. Syftet är att synliggöra vad det finns för material att ta del av för att öka kunskapen om hur digitala möten kan genomföras på ett bra sätt.

Hylte kommun utbildar i vett och etikett

Projektdeltagare i Hylte kommun har uttryckt behov av att lära sig ”vett och etikett” vid digitala möten. Medarbetare har insett att det inte är så lätt att ta in information från personen man möter digitalt och att det finns utmaningar att nå fram med omsorgen genom skärmen. En annan dimension är att det även kan vara utmanande att ha ett digitalt verktyg med i det fysiska samtalet och få till ett fungerande samspel. Därför har Hylte börjat kolla på en fördjupning i ämnet digitala möten, med fokus på uppträdande, beteende och metoder för att lyckas med mötet och kommunikationen.

I projektet Digga Halland har medarbetare inom vård och omsorg fått utbildning i digitala möten. I rådande situation får medarbetarna chansen att använda kunskapen om hur digitala möten kan användas i deras arbete.

Inkluderande möten

Att få till ett bra möte kräver inkluderande kommunikation. Det blir tydligt och viktigt att som alltid ta hänsyn till och inkludera alla personer i samtalet. I projektet Digga Halland har tillgänglighet och inkludering masserats in i webbutbildningens innehåll och genomsyrar kapitlet som handlar om digitala möten. Janicke Andersson, Jämställdhets- och tillgänglighetssamordnare i Digga Halland, menar att vi i den snabba omställningen till digitala mötesformer inte får glömma vikten av inkludering.

– I digitala möten är det minst lika viktigt att tänka på tillgängligheten och inkludering som vid fysiska möten. Fundera på vem som får komma till tals eller inte. Hur maktförhållandet styr den som säger något eller är tyst. Hur valmöjligheter skapas för den som inte kan höra samtalet men däremot se mötesdeltagarna. Struktur på samtalet är extra viktigt, så gör en tydlig agenda för att inkludera alla, säger Janicke Andersson.

På många sätt får processen som handlar om digitala möten påskjuts i projektet med anledning av den rådande utvecklingen av coronaviruset. Att mötas digitalt blir vanligare. Den snabba omställningen synliggör också utmaningarna med att ställa om digitalt. Projektet vill i dessa tider dela med sig av material från webbutbildningen för att hjälpa fler att förbereda, men även hålla ett digitalt möte.

Tips om hur du förbereder ett digitalt möte

Tips för dig som ska delta i ett digitalt möte

Läs mer

Videosamtal ska underlätta kontakten mellan anhöriga och äldre på äldreboenden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *