Seniormässa i Varberg

Under onsdagen den 26 februari fanns Digga Halland med på Varbergs seniormässa för att möta besökare och prata om digitalisering av vård och omsorg. På plats tillsammans med Varbergs kommun och Hälsoteknikcentrum Halland arrangerades en aktivitet med Virtual Reality (VR)- glasögon, där Digga Halland berättade om utbildningen som personalen får för att kunna möta framtidens digitala teknik.

Carl-Elliot Rosander, vårdbiträde i Falkenbergs kommun, ställer in VR-inställningarna.

Det var många som lockades av att testa VR när en efter en trillade in i montern för att sätta sig i stolen och ta på sig glasögonen. Vissa besökare valde att åka helikopter över savannen, andra ställde sig inför ett vattenfall och såg vattnet försvinna över branten framför deras fötter. I dialog om tekniken blev det naturligt att prata om förändrade krav hos medarbetarna när deras arbete påverkas av vad människor, som är i behov av vård och omsorg, vill ha och efterfrågar.

Besökare provar VR i montern.

Besökarna som testade VR var väldigt positiva till tekniken och att få prova upplevelsen. I montern sköttes aktiviteten av ett par medarbetare från Falkenbergs kommun, som efter en Temadagen i höstas fick upp intresset för att utforska hur VR kan användas i verksamheter inom omsorgen. Mikaela Forss och Carl-Elliot Rosander är medarbetarna som på mässan var behjälpliga med att sätta igång VR-aktiviteten och passa in glasögonen på besökarna. Mikaela och Carl-Elliot är båda väldigt positiva till att använda VR i sitt yrke och beskriver att de bemöts av många positiva reaktioner när deras kunder provar tekniken.

” De äldre kan vara lite skeptiska till att testa i början, men det brukar sluta med att de inte vill att vi ska gå därifrån eller avsluta aktiviteten. Det är väldigt givande att se deras reaktioner och hur de lever upp när de får uppleva nya saker med hjälp av tekniken.”

Carl-Elliot Rosander, vårdbiträde Falkenbergs kommun
Carl-Elliot Rosander och Michaela Forss sköter VR-aktiviteten i montern.

Carl-Elliot berättar att idéen att testa VR uppkom efter en Temadag när Daniel Kemppi, VR-pedagog, berättade om hur han använde VR i sin profession och det fick PIO i Falkenberg att testa det i verksamheterna. Carl-Elliot som jobbar som vårdbiträde fick därför uppgiften tillsammans med Michaela (undersköterska) att börja testa tekniken och använda det som ett redskap inom hemtjänsten för stimulering hos de äldre.

”Det är jättekul att jobba med VR. När PIO frågade om jag ville göra det var jag absolut på! Att dessutom få vara här på mässan och visa hur VR fungerar är varierande och kul.”

Carl-Elliot Rosander, vårdbiträde Falkenbergs kommun

Läs mer
Temadagen i Falkenberg
Seniormässan 2020, Varbergs kommun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *