Betygen i procent? Jo, mycket sant!

Hej igen!

Mitten av terminen närma sig för oss här i Skottland eftersom de börjar sin termin tidigare än hemma i Sverige. Inom universitetet räknar de även veckorna på ett annat sätt, så vecka 1 är den veckan då studierna börja på höstterminen. Vilket gör att vår utbytestermin som sker mellan den 8e Januari till den 13e Maj, blir enligt universitetet mellan veckorna 19-36. Detta är hyfsat förvirrande och förvirrande är även deras betygssystem. De olika momenten i en kurs är uppdelade i olika mycket procent istället för att ge ett direkt betyg (U, G, VG) som i Sverige.

En kurs har totalt 100%, det är däremot omöjligt att få eller så gott som omöjligt och detta är inget jag hittar på, på introduktionen för alla internationella studenter så berättades det att om någon presterar ett resultat som är kring 80% räknas som att vara precis under outstanding.

Detta är för att t.ex. som det moment som jag och Tove hade för någon vecka sen Pre-Production & Group Peer Review kan som högst ge oss 20%.

5% för Attending Group Review och hur pass aktiv man är med kommentarer och feedback etc.

5% för Storyboards som avgörs efter vilken kvalité och hur genomtänkt det är.

10% för Moodboards där man beror på hur djupt man forskat kring de olika animerings typer som finns och den generella kvalitén på arbetet är.

För att klara en kurs krävs det att man uppnår 40%, vilket vi tyckte vara super enkelt i början.
Vi kan alltså bli underkända på mer än hälften av allt vi gör och ändå klara oss?
Nej, riktigt så funkar det inte. För även om momentet kan ge 20% så får man ju procent utefter hur bra man klarat momentet, ett väldigt bra betyg skulle vara kring 16%. Vad vi sen kom fram till var att det gäller alltså att samla procent från alla moment och göra allting i en kurs.

Det är ju delvis därför vi är här, för att studera. 🙂

Men är det fortfarande förvirrande? Ja, det tycker vi att det är men som om inte detta är förvirrande nog så kör även alla bilar/bussar/cyklister på vänster sida av vägen! Detta var jag däremot mer förberedd på när jag kom hit men jag har korsat alldeles för många vägar och inte kollat åt rätt håll. Där har varit en del situationer där det varit nära… men här är i princip inga övergångsställen och att vänta på grön gubbe tar cirka 5 minuter för att sen endast vara i 15 sekunder.

Cheers
Max

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *