Steget till min/din utlandstermin!

Till att börja med så vill jag säga att åka utomlands och plugga är det bästa beslut jag tagit!
Jag har inte bara fått ta del av den koreanska kulturen, jag har fått chansen att lära mig språket och testa en helt ny matkultur. Utöver att få uppleva kulturen i landet du åker till kommer du även få vänner som är utbytesstudenter som du och du kommer lära dig deras kultur och kanske språk.

Här nere har jag träffat vänner som främst kommer från holland, men även några från spanien, mexico och canada. Jag har börjat lära mig lite holländska, och pratar nu också om att eventuellt flytta till holland efter mina studier för att jobba. Det öppnar upp dörrar att studera utomlands, du möter människor som kan hjälpa dig om du skulle vilja flytta till ett annat land i framtiden.

22711295_10155302369663533_535610772_n
Delar av min nya familj, mina holländare och jag när vi var lite trötta
efter att ha pluggat hela dagen..

När du väljer vilket land du vill åka till kan det vara bra att tänka på vissa faktorer, det jag tänkte på var:

  • Utanför Europa – Att resa själv utanför europa kan vara riskabelt beroende på var du åker, att då åka med högskolan i halmstad som skyddsnät och med Rebecca Rosenberg på speeddial känns mycket mer tryggt! En annan anledning var att jag aldrig varit utanför europa så det var en möjlighet för mig.
  • Billigt att leva – Korea är relativt billigt om man jämför med Sverige ca 50% billigare på många saker men när det kommer till stora märken så är det ungefär samma pris, kläder, mat osv.
  • Intresse för kulturen redan innan – Känner man till saker från landet innan så är det en bonus, att komma till korea och inte kunna något om tex K-pop är lite tråkigt då det spelas i varenda skönhetsbutik överallt
  • Hur ser läget ut? – Som ni vet är korea just nu i mitten av vad som kan komma att bli ett tredje världskrig, jag följde och följer fortfarande media konstant angående säkerhetsläget men här i Sydkorea märker man knappt av krisen som pågår. Att anmäla sig till svensklistan är en bra ide, då har ambassaden alla dina uppgifter och kan kontakta dig om några problem skulle uppstå!

Varför ska man då plugga utomlands?

Jag skulle säga att du kommer komma hem från din termin utomlands som en ny människa, när du åker iväg kommer du sättas i situationer du aldrig kan förutspå och du kommer lära dig mycket om dig själv pga dessa. Jag kommer inte kunna svara mer för varför just du ska åka utomlands, men jag kommer svara på varför du ska åka till korea i inläggen som följer. Ni kommer få ta del av vad jag har gjort hittils, mitt besök till Lotte-world och namnsam tower, kanske ett besök till DMZ och koreanska gränsen om säkerhetsläget är OK samt se vad man gör som student i korea dagtid som nattetid!

Ett stort plus är också att man kan ”välja sina egna kurser” istället för de förutbestämda vi har i sverige. Jag åkte hit utan några större krav på exakta kurser jag skulle läsa, i samråd med min programansvarige såg vi att det kravet jag hade var 15hp matte sen var det fritt för mig att välja vad jag ville och han uppmuntrade mig att läsa kultur och språk vilket jag är tacksam för idag!

Mer om koreanska kurssytemet och kaoset jag hade för att få ihop mina kurser kommer senare!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *