Greetings from Uganda

Hej, nu tar två SOSH-tjejer över stafettpinnen för utlandsbloggen!

En vanlig syn här i trakternaVi heter Charlotte och Beatrice, bosatta i Halmstad men från Ulricehamn respektive Kristianstad från början. Vi pluggar vår 6:e (och sista!) termin på programmet Samhällsförändring och Social hållbarhet (dvs SOSH), vilket resulterar i att vi blir beteendevetare/sociologer.

Ni kommer få följa vår resa, vardag och se vad vi gör i Uganda men först: Hur hamnade vi här?

Både två har alltid varit intresserade av vad som finns utanför Sveriges gränser och såg det som en fantastisk möjlighet att kombinera studier med någon form av utlandsvistelse. På högskolans hemsida snubblade vi över MFS som möjlighet och vi kände direkt att det passade oss! MFS är ett av de utlandsstipendier som Högskolan i Halmstad erbjuder, och just detta ges i samarbete med organisationen Sida. MFS står för ”Minor Field Studies” och innebär en möjlighet för studenter att åka till ett utvecklingsland för att utföra ett projekt eller samla in material till sin uppsats. För att ansöka om MFS krävs en projektplan med bland annat syfte, tidsplan och budget. Om denna godkänns får studenten/studenterna ett stipendium som ska täcka många av de kostnader som resan innebär. Studenten/studenterna blir också inbjudna av Sida till en förberedelsekurs i Härnösand där man får träffa andra MFS-studenter och få många bra tips inför sin resa. (Vi kan intyga att det är ett par givande och inspirerande dagar!)

I vårt fall blir MFS-arbetet grunden till vår c-uppsats. Vårt fokus är föräldralösa barns livsvillkor i Uganda och vi använder observationer och informella intervjuer för att samla in material inom ämnet.

Förberedelse inför vår resa/ansökan började redan under vårt andra läsår. Ett av kraven för MFS är att ha en kontaktperson i landet man ska åka till, så efter att ha valt intresseområde så började vi leta. Vi spenderade flera månader med att leta kontaktpersoner runt om i hela världen. Till slut, i höstas, lyckades vi med hjälp av Rebecca Rosenberg (som är ansvarig för utlandsstudier och dylikt) hitta en kontakt. Kontakten var Matilda, som är engagerad i och arbetar med en skola/barnhem i Uganda. Matilda hjälpte oss nå rektorn på skolan Ssenyange Education Centre, där vi nu ett halvår senare befinner oss.
Efter beskedet i november om att vi blev tilldelade stipendiet började förberedelser med vaccinationer, flygbokningar, försäkring m.m. Den 27 februari lyfte äntligen planet till Uganda.

Från Halmstad till Masaka

Nu fick ni en kort inblick om hur vi hamnade där vi är idag. Håll utkik inför kommande inlägg så får ni följa med oss under vår sista månad i Masaka!

(Tack på förhand för ert tålamod, vi bor 1 timmes promenad från närmsta wi-fi som håller ugandiskt tidsmått – det vill säga ”inte så snabbt”!)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *