13 veckor, snart… i Austin

Arbetet denna vecka

har bestått i att förbereda en workshop om kritiskt tänkande som jag ska ansvara för den sista november.

Jag har som vanligt följt med i vad FRI-kursen haft för sig. Nu ska studenterna spåna fritt och stort- de har fått i uppgift att komma på en frågeställning rörande Urban Ecosystems som ingen tänkt på tidigare, gärna gällande något annat ställe än Austin. Inte dåliga krav de ställer på nybörjarstudenterna…

Jag har idag följt med Audrey när hon observerade hur en lärare genomförde sin undervisning. Läraren kommer att få både skriftlig och muntlig feedback och några goda råd. Det blir inte nådigt för er andra när jag kommer hem och vill testa denna metod på er….: ) men kul!

I morgon ska jag tillbringa tre timmar i labbet med SIAD-kursen, jag ska då hjälpa till med att bedöma studenternas muntliga presentationer. Vi får se hur det går. Jag ska också hinna träffa Lynda och prata internationalisering, hade jag tänkt.

Min fritid

har bl.a. spenderats på en träningstennistävling, Round Robin. Jag spelade så bra att jag blev värvad till att spela seriespel, men eftersom jag snart ska hem så fick jag tacka nej, men lite kul var det att få frågan! På fredagskvällen var jag och tittade på Waller Creek show. De är ett sätt att uppmärksamma denna lilla creek och tydligen ska Austin rusta upp delar av ån så att det blir mer grönområde runt den. Några bilder från showen:    

Efter denna vandring längs Waller Creek så cyklade jag till Hide Out theater och tittade på en Improv show, The Big Bash. Såå duktiga de var, så många skratt blev det. Jag cyklade sedan hem ensam i natten…….

 

Men sedan i går kväll är jag inte ensam längre.

Det kom några tårar när jag såg Gunnar komma ut från tullen på flygplatsen….Vi har hyrt en sprillans ny Chevrolet så i morgon efter jobbet drar vi väster ut, spännande värre!

Förhoppningsvis blir det lite fina Texasbilder från Big Bend i nästa blogg… om vi har tur med vädret (idag fick jag lov att köpa handskar- det ska vara nollgradigt i morgon bitti…)

Kanske jag hinner skriva på en blogg i nästa vecka, annars så får det bli ett 14 dagars uppehåll…

Kram på er alla!

12 veckor i Austin..

Tre månader har nu gått och jag känner mig redan fullproppad av alla intryck.

På jobbet går allt sin gilla gång. Labben i SIAD kursen igår var jobbig, som vanligt, jag gillar inte riktigt att inte ha kontroll. Jag undervisade dock en jätteduktig student i bakterieodling, men oj vad trött hon var efteråt, hon hade glömt att äta lunch….. På FRI labben så extraherade studenterna DNA från vattenprover tagna från Waller Creak. Med hjälp av PCR ska de undersöka från vilken organism E. colibakterierna kommer från, spännande lab! Ruth Shear som är kemilärare har lyckats få nästan alla 50 studenter att bli intresserade av kemi!

Jag har i veckan träffat en lärare, Dixie Stanforth, som undervisar i personlig träning mm på ”Department of Kinesiology and Health Education”. Det är intressant att ämnet ligger under lärarutbilningen!  Dixie ska hjälpa mig hitta KIN-studenter som jag kan intervjua till min Masteruppsats, vi får se hur det går (studenterna måste lockas med ”credits” för att de ska ställa upp). Vi pratade också kort om ev. samarbete och hon föreslog att vi kunde låta studenterna i Austin o Halmstad mäta olika fysiologiska parametrar och att de sedan samarbetar om resultaten (vi får dock räkna om miles till km.. : ). Jag ska prata mer med Dixies man, som också är PT lärare om detta, eftersom det är han som håller i dessa övningar. Läs om Dixie på https://education.utexas.edu/faculty/m_dixie_stanforth

Min fritid

har även den fyllts med aktiviteter. Hästtävling på lördagen (tvättning på fredagen) och tennistävling på söndagen. Och ja, jag kom sist i Hunterklassen (jag förstod inte att hästen skulle se ut som den nästan sov – väldigt avslappnad, det fixade inte Pacha och jag…..).

Jag hade min sista sista Improv teaterträff och jag fick en gruppbild (och alla underskrifter om publicering). Jag kommer att sakna alla skratt!

I förra veckan var jag på Bullock Texas State Museum. Ett tema var Rodeo- så utställningsföremålen var i min smak…. Lasson kanske inte är så spännande men kolla in den lilla killen som rider Rodeo på ett får…Han trillade av ganska snabbt (jag såg filmen). Det var mycket film på museeet, så nu har jag även sett hur Rodeo shower går till i Texas, på en lika stor arena som fotbollen – nästan….  Jag avslutar med en liten bild på en av mina kompisar… och från Volleyboll matchen jag var på igår kväll.

Ha det bra! Nästa vecka kommer Gunnar hit till mig, om allt går som det ska!! Härligt med lite besök och att få prata och lyssna på svenska!

Kram Eva

Elva veckor i Austin

Den här veckan på jobbet

har det hänt mycket ! Och jag har många intryck att sortera…. Mitt arbete på FRI- och SIAD-kurserna följer sina spår, fortfarande med en del inslag av kaos ( fra. i SIAD). I onsdags hade jag ansvar för allt mikrobiologiskt arbete som studenterna behövde utföra. Det gällde att ha ögonen på alla grupper så att inga större misstag skedde. Efter 6 timmar i ett lab utan fönster och i full koncentration, var jag ganska trött. Jag hann dock ta några bilder på veckans ”experimentoffer”. De sista två bilderna är på ”mud” från Waller Creek, tanken är att undersöka förekomsten av polyaromatiska kolväten….    

På FRI- lektionen visade Stuart en film som jag direkt tog till mig, delvis för att jag förstod budskapet och för att föreläsaren hänvisade till improvisationsteater (jag har min sista lektion på söndag). Jag blev HEL-INSIPRERAD! Se Uri Alon på TED talk: https://youtu.be/F1U26PLiXjM

Och hur INSPIRERAD blev jag inte av att bevista Kate Biberdorfs Kemilektion på Halloween! Kolla in hennes kemilektion för 500 ! studenter! Och var det inte till och med en kemiintresserad HÄST på lektionen, se bild ovan…Kolla in filmerna, överseende med ljud och bild behövs…… Håll ut 1,33 in på första filmen, då händer det något….https://youtu.be/zl1Y2A0WDsc

Se mer skakig Halloween kemi…

https://youtu.be/EXsLHtQVvLY

https://youtu.be/gpbh2ZfnQEU

Eller titta på en professionell variant- Wendy William show (Ja, Kate är nog ganska känd redan).

https://youtu.be/8Fw_T9bXMaA

Veckans intryck var dock inte slut. Jag träffade och lyssnade även på Michel Starbird. Han gav mig sin bok och ville att vi skulle träffas o prata över en kopp kaffe, vilket jag förstås mycket gärna också vill (efter att jag läst hans bok 3 ggr). O jisses, vad hans idéer INSPIRERADE mig! Är det någon som kanske känner till boken?

Också var det ju som sagt Halloween, så på

FRITIDEN

träffade jag en del underliga varelser, hus, hästar och åsnor… Och ja, Jag och Sheldon fick priset: Grand Champion, Halloween 2018!!!  

Förutom detta har jag också hunnit med att gå på Bullock Texas State History museum, vilket gjorde att jag nu förstår begreppen  ”The Lone Star” och ”Texas Spirit” bättre… Men mer om detta besök i nästa blogg (annars blir det inget mer än bloggadet gjort idag, fredag).

Hoppas vi ses nästa vecka! Kram Eva

10 veckor i Austin

Veckans arbete…

har bestått av att först redigera och skicka in Annikas och min artikel om studenters tankar kring kursvärderingar till en ny tidskrift, det tog hela måndagen i anspråk. I måndags fick jag även godkänt av IRB (forskningsetiska nämnden, typ…) vilket innebär att jag nu får kontakta studenter på universitetet för att  intervjua dem, kul! Måtte jag nu bara hinna hitta några villiga ”intervjuoffer” innan de blir för stressade inför deras ”Finals” i December. Intervjuerna ska sedan användas i min Masteruppsats som jag påbörjat denna termin.

På labbet var det lugnt en kort stund då studenterna for till Waller Creek för att hämta vatten. Jag gillar verkligen lab-stolarna på bilden ovan, kanske något för vårt nya lab?

Studenternas pipett-teknik diskuterades mycket under veckan, det är inte bara våra studenter som har lite svårt att göra detta bra, tydligen. Övriga bilder visar lite organismer som studenterna hittat i vattnet. 3M har en Petrifilm med agar, helhäftigt! På filmen växer E.coli (blåa prickar) och Coliforma  bakterier (röda prickar), dvs tarmbakterier, vilket indikerar att man INTE ska bada där och inte heller dricka vattnet! Apropå dricksvatten så måste alla Austinbor nu koka sitt vatten. Vattenverket har inte klarat allt regnande den sista tiden och alla dricksfontäner på universitetet är avstängda. Kul med texten bakom dricksfontänen…..

Mina fritidsövningar

har också blivit påverkade av allt regn. Jag har inte kunnat spela tennis på drygt två veckor eftersom alla tennisbanor är utomhus och de blir superhala när de är våta. Denna veckan har jag dock börjat med en ny fritidsaktivitet. Jag har skaffat mig en personlig tränare vid namn Lupita. Jag ska nu träna 60 min 2 ggr i vecka i 5 veckor och bara efter mina första två gånger känns kroppen annorlunda och bättre- hon har fantastisk känsla för övningar min kropp behöver, jag är sååå tacksam.. Det fina i kråksången är att hon är KIN-student så jag betalar bara ca 100:- gången. Jag ska försöka få kontakt med hennes professor på Kinesiologiutbildningen (KIN) för att se om vi kan samarbeta kring något med vår Biomedicinutbildning. Tiden går dock fort nu, så vi får se vad jag hinner med…

Jag har sett ett reportage på Rapport (SVTPlay) om  BETO som demokraten här i Texas heter och kolla in vad mycket skyltar det finns, i alla fall i centrala Austin…hoppas nu han får  många röster… Det är väldigt vanligt att skylta med sina åsikter. Mina grannar har en schysst skylt, tycker jag.

De har också skylthumor………..

Fast den här hunden…, behöver man nog inte vara så rädd för……

Så, nu hinner jag inte blogga mer för idag. Ikväll blir det stallet och hoppning med Pacha. Vi ska träna inför tävlingen jag tänkt vara med på…..

Kram tills vi ses igen! Eva

Halvtid i Austin…

Så har halva tiden i Texas gått och delar av jobbet har fått lite mer rutinaktiga former..

jag är dock inte så van vid vara utomhus på jobbet, men nu fick jag chansen. Jag fick följa med FRI-gänget, Stuart och Erin (TA) och en gäng studenter då de skulle samla data från Waller Creek, i solsken…

 

Fast det var ett farligt uppdrag för insamlingen skedde vid Hancock Golf Course (en av de äldsta fortfarande ”aktiva” golfbanorna i USA).  Stället verkade vara ett paradis för några insekter vilka uppskattas mer av en speciell medarbetare…gissa vem….

Och fiskar fanns det också…..ser ni dem?

Efter denna fina soliga dag (för en dryg vecka sedan) så har Texasvädret varit blött värre… och kallt! Temperaturen gick från över 30 till 8 (grader Celsius) under ett dygn… oj- vad jag frös… Nå, det var bara att införskaffa lämplig klädsel.. och roa sig med att äta kul frukter…fast det är en citron….så det var lite syrligt….

På labbet med den andra kursen (SIAD) så fick jag nöjet att träna några studenter att hantera bakterier, sterilteknik med utstryk och odling. Det är fortfarande lite kaosaktigt i denna kurs. Studenterna gör försök med olika organismer. En del odlar alger, andra bygger kackerlackshus eller myrbon och några fixar bostad åt maskar ……   Det märks att en speciell dag närmar sig här i Austin, så veckas gåta är: – vilken dag är det jag menar? En ”liten” ledtråd ger min sista bild i denna blogg…. Vi hörs o ses igen om en vecka…, hoppas jag! Eva

Åtta veckor i Austin..

Senaste veckan på jobbet (och fritiden).

I fredags eftermiddag 13-16, så var jag med på en workshop som handlade om hur man kan förbättra sitt föredragshållande (om forskning, t.ex). Och alltså, visst är det spännande när ens fritidsintressen och jobb plötsligt är samma sak (och då menar jag inte forskningen).

Jag har börjat en kurs i improvisationsteater (söndagar på Hideout Theatre, se ovan) och på workshopen om att hålla bra fördrag gjorde vi precis samma sak , ledd av en ledare från just denna teater. Inte så dumt, mycket handlar ju om att fånga sin publik när man pratar och har man svårt att improvisera efter vilka som lyssnar och vad som händer så blir ju ens föredrag väldigt statiskt och kanske rätt oengagerande….

Det är kul med teatern för den påminner om Kvartersteatern i Halmstad, där jag och Margaretha Borgström, en gång i tiden var engagerade (med knakiga scengolv och små mörka kyffen). Men….vad svårt det är att inte planera exakt vad man ska säga i förväg- vänster hjärnhalva är ju så van att få styra.. En övning vi gjorde på workshopen var att två o två rita en drake, ett streck i taget varannan gång, och namnge den tillsammans-en bokstav i taget, så här blev min och Ellies… söt va?

 

Ja, så var ju Hans Pohl från STINT här och alla STINT-stipendiater i USA kom också hit till Austin.  Några av oss träffades på Cherrywood coffehouse, tyvärr var det ingen livemusik denna söndagskväll.

Den andra bilden är från måndagseftermiddagen efter att vi lyssnat på varandras erfarenheter så här lång – det tog tid… men var spännande. Jag var sist upp och kände mig redan då lite risig (igen!) men jag höll ut hela kvällen, STINT bjöd ju på mat på Black’s – urgod barbecue, det ville jag inte missa…… Lone star är min favorit Texas öl- billig och lättdrucken men med smak.

Ser ni allt engångsmaterial? Det används väldigt mycket här och tydligen inte bara i Austin, berättade de som var från L-A och Ohio. Även återvinningen och kärlen man ska använda är ett helt kapitel för sig. Jag har tagit flera bilder så det kommer en liten bildkavalkad om återvinning i en framtida blogg..

Jaa, så i går, tisdags fick jag feber så jag valde att ta det lugnt och stanna i sängen både i går och idag dock sitter jag upp o bloggar nu 🙂 lite dåligt samvete får jag för jag vet att, i alla fall Katie, behöver min hjälp, men jag orkade inte ta mig till jobbet…

Imorgon bitti ska jag ändå försöka återgå och då vara med på en stresshanteringsträff. Jag tänkte det kunde vara intressant att se vad HR gör för sina stressade anställda här på UT. Mer om detta i nästa blogg. Lite avstressande är det faktiskt att prata med de olika djur som finns lite varstans runt om på universitetsområdet.   Ja just ja, innan jag avslutar veckas blogg så måste jag ju avslöja vad jag åt på Texas State Fair förra lördagen….. Deep fried SNICKERS….mums, mums………. Hej så länge- hoppas vi hörs om en vecka igen! Eva

7 veckor i Austin

På Jobbet…

I fredags var jag på ett intressant föredrag av Sandra Tsing Loh… https://en.wikipedia.org/wiki/Sandra_Tsing_Loh  och jag håller med henne att vi borde träna mer på hur vi ska förmedla vår forskning  ut till alla i samhället. Många människor säger att de gillar trädgård, hundar, barn, kattor mm, tänk om vi också kunde få människor att säga att de gillar forskning på samma sätt………

Vad tycker ni om titel-omvandlingen nedan…?

I övrigt så har det, och är, en ganska hektisk vecka. På söndag kommer Hans Pohl från STINT och jag ska, tillsammans med de fem övriga USA-stipendiemottagare, redovisa vår vistelse- vad vi gör och vad vi lärt. Detta sker på måndag, så nu jobbar jag för fullt på min PP:t föreläsning. Jag ska även denna vecka sätta ihop en mapp och ett litet föredrag om Kritiskt tänkande vilket ska presenteras för min lilla arbetsgrupp på TIDES (min avdelning) samt ha ett möte ang. ett eventuellt samarbetsprojekt mellan TIDES och HPC. Jag har också testat att ge 8 projektplaner deras ”Grades (1-25 p)”, en intressant upplevelse.

På fritiden….

Så vad skulle jag ha alla signerade dokument till? Jo, en bussresa till Dallas och

Texas State Fair- den största i USA enligt vissa källor (vår reseledare). Eftersom jag är lite besatt av t-shirts så blev det en t-shirt (plåstret på armen är från min ”Flu Shot” som jag kunde köpa och få injicerad på apoteket).  Här nedan kommer en liten bildkavalkad från lördagen besök på ”the Fair”. Börja gärna med att kika på denna korta lilla underbara film: https://youtu.be/nw464xlMp6Q

En lite större variant av samma ras… https://youtu.be/ZlK6v7YEOew

Mat var också en viktig och stor del på mässan. Lite kymigt att först hälsa på kalkonerna och sedan se deras kroppsdelar i barbecue ståndet….

Till sist vill jag visa en närbild på något jag åt på mässan, även om närbilder på mat är något jag verkligen inte gillar. Uppdrag till nästa vecka… gissa vad jag åt! Ledtråd- det var sött och innehöll en mycket vanlig ingrediens här i USA.

Hoppas vi hörs nästa vecka, nu ska jag cykla till jobbet och kolla in ett osmolaritetsexperiment lett av Dr.  Peter English, spännande värre….

Kram Eva

1/3 av tiden i Austin har nu gått…

Jobbet denna vecka

har varit lite mer intensivt, vilket gör att bloggandet förskjutits till idag, fredag. Två möten har tillkommit i min kalender, vilka återkommer varje vecka. Jag fick en uppgift av Stuart att hålla torsdagen lektion för ”Urban Ecosystem” studenterna (50 st) och jag valde att prata med studenterna om hur man tänker för att få till bra argument.  Studenterna fick i uppgift att försöka övertyga ”The Swedish Professor” att forskning på ”Urban Ecosystems” är nödvändigt…De fick förslag på lite olika perspektiv…. och ja, om ni undrar, lite pondus har maten här bidragit till …… (1/6 metoden har dock påbörjats…)  

Jag fick även uppgiften att vara med på ytterligare ett labtillfälle i den andra kursen (SIAD) som jag följer. Så på onsdagarna har jag undervisning 6 timmar i labbet med denna grupp (i stället för 3 som tidigare var bestämt). Katie, som ansvarar för kursen, har 150 studenter, så hon uppskattar verkligen min hjälp. Det finns flera TA , Teaching Assistant, på plats, men en ”professor” kan ta mer ansvar. I onsdags var det brainstorming för att hitta ett forskningsprojekt och det osade rejält om allas hjärnor…. Det verkar bli en hel del mikrobiologiprojekt vilket glädjer mig!  Bilder på detta kommer senare…….

I veckan skulle jag även gradera tre studenters stipendieansökan (på 90.000 US dollar/4 år), väldigt svårt, alla studenter verkade superduktiga. Det är tur vi är flera som graderar dem…

I ovankanten syns mitt IRB ( Institutional Review Board) ansökningsnummer. I veckan har jag även gått igenom 5 st onlinekurser om forskningsetik, mm och efter det skickat in en ansökan om att få intervjua UT-studenter om deras syn på problemlösning, vilket är tänkt ingå i min Masteruppsats i Pedagogik… och Annikas och min artikel håller just nu på att språkgranskas av Elizabeth..Jippie!!

Fritiden denna vecka….

För att ni inte ska tro att jag inte utsätts för prövningar här i Austin så tänkte jag börja med att berätta om dem.. Jobbigast är nog den ständigt återkommande förkylningen som visar sig genom att jag får lock för öronen. Var tredje, fjärde dag slår den till och håller i sig ett dygn… Men nu har jag  skaffat mig ett ”VAPEN” Funkade första ggn….hoppas, hoppas,…

En annan prövning är toaletten som strejkar varje gång det regnar… inte kul.. som tur är kan jag använda en annan toalett (i det stora huset som också är till uthyrning). Vi tror det är vakuumpumpen (inte stopp alltså) men min Hyresvärdinna vill vänta lite med lagning eftersom den inte strejkar jämt…… hmmmm… Till sist är det Kackerlackorna, men de är igen stor prövning… Mina Westernboots kommer väl till pass här!

Nu ska jag snart gå på en spännande föreläsning, mer om den i nästa blogg. I morgon lördag ska jag också göra något, förhoppningsvis, roligt. För att kunna uppleva detta roliga var jag tvungen att fylla i 3 olika dokument…

Vi ”hörs” igen nästa vecka hoppas jag!

Kram från Eva

Länk

På min arbetsplats..

https://youtu.be/Wu_o7Vu5t9o

Äntligen har jag lyckats fånga studenter som är på väg till nästa undervisningslokal… ofta byter de plats efter en 45-50  minuters lektion, ett bra sätt att få studenterna att inte sitta för länge….? Klicka på länken så får du höra sorlet också…..och ja, jag har krockat en gång när jag försökte ta mig över i rusningstid och glömde kika bakåt (jag var gåendes och fick ett cykelstyre i midjan…).

Hittade en död fågel, (biätare?) på balkongen jag stod och filmade, kolla in hans färger (som beror på brytningen av ljuset, vilket jag faktiskt pratat om i P4 Halland för några år sedan…).

Jag har fått en kommentar på Facebook ”hinner du jobba” : ) …. så denna blogg får inledas med arbetsinsatser… Denna vecka har jag justerat klart Annikas och min artikel om studenters tankar kring kursvärderingar och väntar nu på ett mail från Sarah. Hon ska hjälpa mig hitta någon som kan göra en språkkontroll av vårt manuskript… Jag har också skrivit klart min projektplan för min Masteruppsats och fått den godkänd från Stockholms universitet. Kul! jag ska intervjua några UT studenter men innan dess måste min ”forskning” genomgå en kontroll av IRB (Institutional Review Board) här på universitetet, så nu i dagarna sitter jag med den ansökan….hoppas den går igenom… och inte tar för lång tid att få godkänd….

För övrigt har jag varit på mina laborationer och i går redovisade några av SIAD studenterna (jag undervisar ju även FRI-studenter) sina forskningsundersökningar (genomförda på 2 veckor)- oj vad duktiga de var! De kommer ju direkt från High School och har ingen tidigare träning på detta, men de är verkligen smarta! Vore kul att testa detta på våra studenter……. Några av studenterna ville verkligen att jag skulle lyssna just på deras redovisning, vilket kändes riktigt bra!

Jag har i veckan lyssnat på ett tal av  Gregory L. Fenves (is the 29th president of The University of Texas at Austin) och han pratade en del om de insatser UT gör för att även fattigare familjer ska kunna skicka sina ungdomar till UT (om de har höga betyg förstås). Han höll ett 30 minuter långt tal och arrangemanget var verkligen pampigt!

Jag träffade också den internationella avdelningen en förmiddag. Erik Möllerström har fått mer info om en typ av samarbete vi kunde starta upp: Global Classrooms Curriculum Integration, se https://mail.hh.se/service/home/~/?auth=co&loc=en_GB&id=263521&part=2

Det verkar vara ganska enkelt att genomföra – är det någon där hemma som tycker det skulle vara intressant att pröva? Jag kan höra med min lärare här också- jag har mest kontakt med kemi och biologilärare…

Fritiden denna vecka…..

Jag cyklade förbi detta hus… Kolla in dalahästen och namnet: Olsson….(släkting till dig, Lottie?) och njuter av alla blommor som nu poppat upp efter det livgivande varma regnet…..

I fredags köpte jag lite god getost tillverkat i Utah och drack en hel flaska rödvin med den….och kollade på en Netflix serie- Orange is the new black….

Gott, nu startar min ”class” snart (som ofta är på lunchtid- några regelbundna mat-tider verkar inte finnas….), så jag måste sluta. Mina dagar börjar ofta lite senare men slutar också lite senare (lab-dagarna slutar jag ca.18.30).

Hoppas vi hörs nästa vecka igen!

Eva

 

Länk

Gissade ni rätt?

Ja, jag var på amerikansk fotboll i lördags. Det kändes nästan som att vara på en OS-invigning, jag visste att sporten var stor men det här! Se korta filmsnuttar jag tagit på Youtube:  (nu har jag gjort rätt så att länkarna är klickbara) https://youtu.be/21S5zvzUw1k  ,  https://youtu.be/cn9BZbykJqg   samt  https://youtu.be/xtXrm0QIQD0

Darrell K Royal-Texas Memorial Stadium byggdes 1924, är den 9:de största stadion i världen och rymmer över 100 000 åskådare. Som tur var fick jag en gratis T-shirt så jag kände mig som en i mängden..

Jobbmässigt..

har det också hänt lite och efter ett avdelningsmöte  jag har börjat förstå bättre  vad min avdelning TIDES (Texas Institute for Discovery Science) ansvarar för.

1. De  ska ge studenter kurser som engagerar och som initierar forskningstänk, typ FRI (Freschmen Research Initiative) och SIAD (Scientific Inquiry Across the Disciplines, fd Research Methods). Jag har lyckats komma med och kommer att undervisa/handleda i båda dessa ”Streams”, se nedan.

2. De ska stödja undervisande personal, bla. med tips och feedback (det tar 50 timmar att få ”inbitna” föreläsare att ändra på sitt pedagogiska tänk- var det en forskare här som sa).

3. De ska hjälpa till med att utvärdera ansökningar och göra stipendier synliga för campusanställda.

Som sagt har jag nu även fått möjligheten att följa en ny FRI stream- Urban Ecosystem, en av de ansvariga lärarna, Stuart Reichler,  är väldigt engagerad i hur studenter lär så vi har redan haft många spännande diskussioner.

Det första Stuart sa till mig var dock:- BEKLAGAR SORGEN... Tydligen har det Svenska valresultatet varit en stor nyhet även i USA……..

I Urban Ecosystem ska jag handleda några kemilaborationer! Lite nervös blev jag men blev lugnad av att både Stuart och TA-studenterna (Teaching Assistants) aldrig heller handlett detta tidigare…. I kväll ska vi samlas vid Waller Creek för att se platsen som ska beforskas.

Jag hamnade lite efter i bloggandet eftersom jag förra veckan glömde trycka på ”publicera knappen” så den senaste lördagen- dvs i går- så var jag på ett favoritställe, min kompanjon heter Pacho och är av rasen Paint horse. På den andra hästen sitter Ann, som är så snäll och tar med mig till stallet (eftersom jag inte har någon bil). I kväll ska jag äta middag med Ann och hennes två , vuxna, barn. Ska bli kul! Antar att det blir på en restaurang….

Vi hörs om en vecka! Nu måste jag gå och duscha (för tredje gången idag) inför middagen i kväll!

Eva