En vanlig dag i Taipei

Jag tänkte i detta inlägg försöka berätta hur en vanlig dag kan se ut här i Taipei.

Jag börjar alltid kvällen innan med att göra morgonens frukost, då jag kör Glutenfritt så är det svårt att hitta någon bra frukost att ha hemma. Men det jag äter till frukost varje dag är chiagröt med lite nötter. Jag testade en massa olika typer av mjölk och olika typer av kakao innan jag hittade den optimala mixen.

img_1315

En typisk frukost här varierar nog ganska mycket, det finns många små frukost-restauranger lite överallt och de serverar mycket ägg och mackor. Ibland ser man folk äta hamburgare och lite allt möjligt. En typisk Taiwanesisk hotellfrukost, den består av massa olika varma rätter. Det finns alltid ris, varm sallad, någon typ av potatis rätt och en massa annat  som jag inte vågat prova.

img_4232 img_4233

Efter frukosten bär det av ut till busshållplatsen som ligger väldigt nära lägenheten där jag bor. Här väntar vi på buss 1, som går hela vägen förbi Högskolan och stannar precis utanför. Väljer man att ta MRT (Tunnelbanan) så får man gå en liten bit från den station som ligger närmast skolan. Det tar ca: 7 min att gå. Det går ungefär lika fort att ta sig till skolan oavsett vilken transport man väljer och det skiljer inte så mycket i pris heller. Men i och med att det regnar ganska ofta här i Taipei så blir bussen ändå det bästa valet.

img_2300 img_2301

Mina föreläsningar börjar lite efter nio tiden, och är ca tre timmar långa. Efter föreläsningen är nästa sak på schemat att gå och äta. Matsalarna blir ganska fort fulla med studenter och det kan kännas lite stressigt att vara där just runt tolv tiden  när alla föreläsningar har slutat, men om man väntar ett par minuter så lugnar det ner sig och man kan till och med hitta en sittplats.

Det finns mycket mat att välja på i matsalarna men även här kan det vara svårt att hitta glutenfritt då det finns mycket nudlar och friterad mat. Men jag har hittat ett par ställen som har jättebra mat och som funkar för mig. Matsalarna är öppna vid två tillfällen under dagen, lunch och eftermiddag. De har delvis öppet på helger också vilket är smidigt om man vill sitta och plugga då.

19114818_1407175142696792_1415858318_n 19126126_1407175202696786_1192649495_o

När vi har ätit  färdigt så blir vanligtvis nästa stop Seven-elven, där brukar vi gå och köpa kaffe. Det tog ett tag och många försök innan vi hittade rätt knapp på kaffe-maskinen, då allt står på kinesiska. Sen bär det av till eftermiddagsföreläsningen.

19141733_1407175132696793_4551269_n 19141551_10209569951146177_1997435027_n

Efter dagens alla föreläsningar så kan man åka hem igen om man vill, smidigast är buss. Bussarna här går väldigt ofta och man behöver oftast inte vänta mer än tio minuter, men det gäller att ha koll på när bussen kommer och vinka in den,  för annars kör den bara förbi.

19114734_10209569949106126_1136522920_n

När man är hemma igen så vill man kanske gå ut och äta något. Det som skiljer sig väldigt mycket från vad man är van vid hemma i Sverige, det är att man nästan alltid äter ute här. Det som är väldigt populärt är att äta på nattmarknader, detta blir mestadels en massa små olika rätter. Det blir ett litet projekt i sig om man inte hittar så bra på själva marknaden eller om man inte vet vad man vill/kan äta.

Att äta ute blir också lite svårare om man är som mig glutenintolerant eller om man är t.ex. vegetarian. Helt vegetariska saker kan vara svårt att hitta ute. Många restauranger här har en annan uppfattning om vad vegetarisk-mat får/inte får innehålla än vad vi har hemma. Det verkar som att många här tror att de bara kan plocka bort köttet från rätten och att den då blir vegetarisk. Sarah har fått byta mat ett par gånger, ibland blir de t.o.m arga när hon hittar deras gömda köttbitar i maten.

Att avsluta dagen genom att vara ute och gå runt känns riktigt bra. Hela staden blir helt annorlunda på kvällarna, det är mer folk ute och det är så upplyst med skyltar och lampor och det blir en riktigt härlig atmosfär.

img_1596 img_1223 img_1274 img_1271

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *