NTUST

Det är så mycket man skulle vilja berätta om, men jag väljer nu att skriva lite om hur skolan är här i Taipei.

img_3277

Första dagen på högskolan här startade med ett informationsmöte för alla utbytesstudenter, lite allmänt om hur det fungerade med kurser och lite hur deras system ser ut. Vidare så blev det lite mer information på den avdelning som man hade valt, i mitt fall så var det Mechanical Engineering. Det var fortfarande massa frågetecken efter alla informationsmöten, men det löste sig i alla fall tillslut.

En sak som jag tyckte var väldigt bra var att vi fick information av skolan om att man kunde ansöka om en ”Buddy”, cirka en vecka innan skolan startade. Detta innebar att man skulle bli tilldelad en lokal student som kan hjälpa dig i och efter skolan. Högskolans studentförening (AIA) ordnade också en liten introduktion på tre dagar, där det var massa aktiviteter och små dagsutflykter. Så jag måste säga att skolan gjorde ett jättebra jobb med att få folk att känna sig välkomna och ge alla möjlighet till att lära känna staden och alla andra utbytesstudenter.

På den första introduktionsdagen anordnades det mat-Bingo på en nattmarknad. Det var en lagtävling där man skulle kryssa i en Bingo-plan med olika maträtter som laget provade. Det var en väldigt spännande upplevelse där man fick möjlighet till att testa många lokala rätter, som man kanske i vanliga fall inte hade vågat testa själv.

img_1610 img_2402

Efter alla introduktionsdagar så var det dags att börja skolan.

img_2287

Det är såklart lite som skiljer från vad vi är vana vid hemma på Högskolan i Halmstad. Jag läser totalt fem kurser som är på totalt 14 credits, fyra kurser (12 Credit) motsvarar ungefär 30hp hemma i Sverige. Här läser man sina kurser under hela terminen. Detta innebär att man har Mid-term och Final-Exam. Detta systemet kan kännas både bra och dåligt. Fördelarna enligt mig är att man har mer tid på sig på kursen och att tempot inte är så högt. Nackdelarna är att man läser i mitt fall fem kurser parallellt vilket kan vara lite jobbigt då man har saker att göra i alla kurser och i mid-term och i final veckan så blir det mycket att göra. Det känns fortfarande lite ovant med deras system då man får mycket Homeworks och det ska göras väldigt mycket presentationer hela tiden, men tempot är ganska lågt så det går bra. Men jag föredrar nog det vi är vana vid, två kurser parallellt under en läsperiod och i mitt fall inga presentationer.

Mina föreläsningar går bara på Måndagar och Tisdagar, vilket känns ganska bra. Men det blir dock väldigt långa dagar.

img_1566

I och med att man har föreläsningarna en gång i veckan så blir de lite längre. Varje föreläsning är 3 timmar och innehåller två pauser. Att ha så långa föreläsningar kan ibland kännas väldigt jobbigt, då många föreläsare gärna skippar pauserna och bara kör på.

img_2304 img_2413

Högskolans campus är ganska stort. Det finns många lägenheter där studenterna bor i, och det är uppdelat för killar och tjejer. När man ska äta så finns det två stora matsalar på campus som har många olika alternativ att välja på (om man är allätare). Det finns bufféer och många små restauranger som serverar väldigt god mat. Priset är också väldigt bra, en maträtt kan kosta runt 15 svenska kronor. Här i Taiwan dricker de väldigt mycket Milk-Tea och det kan man hitta överallt. På campus finns det flertal ställen som säljer olika smaker av Milk-Tea.

img_2408 img_2411

Det finns stora möjligheter till att utöva idrott inne på campus också, då det finns basketplaner, tennisplaner, volleybollplaner och en simhall.

img_2409

Något som jag tycker är bra är alla olika studentföreningar. Jag gick med i deras gitarrklubb ganska direkt efter jag fick höra talas om den. Klubben har ett eget rum där det finns massor av gitarrer och där man får sitta och spela hur mycket man vill. Man kan även delta i olika gitarrkurser som erbjuds under terminen. De flesta andra föreningar har egna rum och kan också erbjuda kurser och aktiviteter. Priset för att vara med ligger på ca. 150 svenska kronor för en hel termin.

img_2952

Högskolan kunde inte erbjuda några studentlägenheter till oss utan man var tvungen att hitta det själv. Detta löste sig väldigt smidigt då vi hade kontakt med en som var här i Taipei och jag kunde ta över hans kontrakt. Ett tips är att be om nya bilder och eventuellt en liten film på lägenheten, för många lägenheter här är i dåligt skick och det läggs ut bilder i annonser som inte stämmer överens med verkligheten. En livevideo är nog det bästa om man vill vara helt hundra.

Man delar ofta lägenhet med andra studenter och det kan bo upp till t.ex. sju personer i en liten lägenhet med egna rum. Det finns många ställen på internet där man kan söka upp lägenheter på och det finns gott om lägenheter. Man behöver oftast skriva på ett lägenhetskontrakt på ett år med två månadshyror som deposition. Efter att ha varit här ett tag så vet jag att det finns hyresvärdar som erbjuder endast en termins bindningstid, vilket är att föredra. Hyran kanske blir lite dyrare men då slipper man försöka hitta någon som kan ta över kontraktet om man har bundit upp sig i ett år. Ofta kan man diskutera hyran och bindningstiden med hyresvärden.  Ett rum i en delad lägenhet brukar ligga runt 3000 svenska kronor.

img_2954

Idag blir det skola till klockan 20:20 lokal tid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *