Always look on the dark side of life

Hej!

Visst låter det som om utlandsstudier är den fullständigt perfekta tillvaron? Dagarna är fyllda av sol, resor, stränder och äventyr! Och visst är det sant, men det finns även andra sidor av att vara utbytesstudent och det tänkte jag skriva om idag.

Administrativt krångel
Det är mycket pappersarbete som ska ordnas med! Innan avresa ska du till exempel ordna med ett learning agreement där du kort sagt får bekräftat på papper att de kurser du vill läsa utomlands ska kunna tillgodoräknas av ditt hemuniversitet när du kommer tillbaka. Och det är ditt ansvar att du letar upp och ansöker om just de kurser som passar inom din utbildning.

Vid ankomst i Singapore upptäckte jag att några av de kurser jag ville läsa och fått godkända i mitt learning agreement inte erbjöds just denna terminen. Det innebar att jag fick leta efter nya kurser som fanns tillgängliga, få de godkända av min skola, ändra mitt learning agreement, och även se till att bli antagen till kursen på skolan i Singapore.

Underbara rumskompisar
Oftast är de underbara. Men det är fortfarande en omställning att dela sovrum med någon som går och lägger sig efter att en själv har lyckats somna, och/eller någon som har ett alarm som ringer långt före ditt på morgonen. Det kan också vara ovant att alltid ha någon runt sig och inte få den där ensamtiden som man är van vid hemma.

Stackars sprucken studentbudget
Det är dyrt att vara iväg på utlandsstudier. Jag får extra pengar från CSN för att jag är här, men ändå går pengarna på något sätt alltid åt. Det är förstås väldigt roliga saker jag lägger pengarna på, som den där spännande utflykten eller det där roliga restaurangbesöket, men det betyder ändå att sparkontot (som i ärlighetens namn inte var så stort från början) får sig en smäll.

Vilse i en ny stad
Jag går vilse hela tiden. Det tar mig betydligt längre tid än det borde att ta mig från punkt A till punkt B i Singapore. Jag använder såklart Google Maps, men hur ska man kunna veta att man går åt det håll som den där lilla blå pricken vill? Det kan vara riktigt frustrerande när man går hemifrån i god tid för att man vet att det kan vara svårt att hitta, och ändå dyker upp till lektionssalen med andan i halsen och tårar i ögonen av frustration, för att man (läs jag) gick vilse på skolområdet trots att det var två månader sedan skolan började här.

Hemlängtan
Detta är inget jag personligen känner av, för att jag har en alldeles för stark reselängtan i mig och älskar att vara utomlands (eller för att jag har ett svart, kallt hjärta av sten). Men jag har hört att det kan vara ett problem för andra.

Som ni hör är det inte bara enkelt att vara utbytesstudent alla gånger. Men tycker jag ändå att det är värt allt besvär som det innebär att åka iväg? Ja, det tycker jag! Jämfört med fördelarna man vinner så är dessa nackdelar verkligen ingenting. Jag kommer ta med mig alla upplevelser, kulturer och människor jag mött, alla minnen, skratt och äventyr, utmaningar jag tagit mig igenom och (inte minst) alla nya kläder jag shoppat här! – och det är allt det som gör det så himla värt att åka.

17197984_10154424523320687_1504784629_n
Den här bilden är från när vi var i Bali förra veckan, och jag och två nya vänner (från Australien och Kanada) precis tatuerat in varsin likadan alien.

Vi hörs!
/Mi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *