Screen Shot 2015-05-05 at 09.08.09

Vilse på sjukhuset

Förra veckan tog designstudio hälsa slut. Både vår rapport och vår presentation är avklarad och det känns bra. Tyvärr var inte vår arbetsgivare på presentation och som det ser ut idag får vi köra en extra presentation med honom i veckan. Jag vet inte vart jag ska börja men kan börja med att beskriva vårt uppdrag igen för er som inte vet eller inte kommer ihåg.

Vårt uppdrag var att förbättra navigationen på Hallands sjukhus Halmstad eftersom det är väldigt vanligt idag att besökare , inte bara på detta sjukhuset, har svårt att hitta till sin mottagning. Under våra fem veckor av heltids arbete med det här projektet har vi jobbat fram ett koncept som vi tror löser problemet, eller iallafall minska problemet.

Vi har designat en helpdesk där besökare kan söka efter sin destination och sen ta med sig den genom att skanna QR-koden. Tanken är att vår helpdesk ska vara utplacerad på strategiska platser på sjukhuset eftersom det är där och inte vid receptionen. Besökaren kan genom helpdesk få kartan, från där hen är just nu till mottagningen, utritad på skärmen. Om hen sen vill kan, om så önskas, kartan skannas ner i telefonen.

Jag tänker inte gå igenom allt vi gjort rakt upp och ner i det här inlägget. Istället uppmanar jag er att läsa igenom vår rapport i form av en hemsida.

Länk till rapport: http://johannastromberg.se/lospital/index.html

 

Brandutbildning och presentation

Den här veckan kommer hädanefter att minnas som terminens tuffaste vecka. Jag har inte haft många dagar då jag inte haft hela dagarna planerade till fullo. Genomgående för alla dagar fram tills idag är designstudion. I måndags var jag på brandutbildning på BAS i Halmstad med studentkåren och lärde mig mycket om att förebygga bränder. Jag fick även testa använda brandsläckare!

På tisdagen fortsatte vi med studion. Jag tänkte jag skulle visa lite mer av vad vår resultat blev men det får vänta tills efter helgen eftersom jag inte är hemma under helgen. Onsdag kväll var jag på Smålands Nation och varvade ner lite med mina vänner inför morgondagens presentation. Torsdag var veckans största dag. På förmiddagen presenterade vi vårt projekt inför klassen och uppdragsgivare. Tyvärr så kom inte får uppdragsgivare men klassen och lärarna fick duga!

 

space6

Studentfest – Spacestation

Hej!

Under helgen har jag varit uppe i Göteborg med ett par vänner på studentfest. Studentfester arrangeras lite överallt i Sverige under året och en av dem heter Spacestation. Spacestation arrangeras av studenter som pluggar på Göteborgs Universitet.

Helgen började med tågresan upp på fredagen, följt av karaoke på deras studentkår. Det är alltid upplyftande att åka på studentfest för stämningen är alltid upp till taket. Varje gång jag åker på studentfest lär jag mig känna nytt folk samtidigt som jag träffar vänner från tidigare resor. På lördagen deltog vi på lekarna och senare under kvällen på sittningen där alla deltagare sjöng och gycklade för fulla munnar. Viktigt att veta är att jag och mitt lag vann slime-kriget som var en av lekarna!

Det som var speciellt för den här studentfesten var att den nystartade kvasiföreningen, GötaHelsing, åkte dit och representerade. GötaHelsing är en kvasiförening som jag är med och startat. Vi är just nu fem engagerade studenter i Halmstad som gillar att hitta på saker tillsammans. Sen har vi tagit det till nästa nivå genom att då starta en studentförening. Syftet med att starta upp GötaHelsing är att sporra andra eller att helt enkelt väcka studentkulturen i Halmstad som är lite halvt sovande just nu. Den som är med i GötaHelsing bär den röda baskern som ni kan se på bilder nedan.

Veckan som försvann med vinden

Hej på er igen!

Det slog mig under måndagen att jag totalt glömt bort att blogga här förra veckan.  De senaste veckorna har jag haft fullt upp med både designstudion, studentkåren och mitt marginella liv utöver det. Därför blir det här en liten sammanfattning av vad som är på gång i mitt liv just nu!

Till att börja med så var det valmöte i torsdags (16/4) och jag blev vald till att sitta som ordförande nästa verksamhetsår i Hjärter 6. Jätte kul men jag vet med mig att det kommer vara den största utmaningen än i mitt liv eftersom det är ett heltidsjobb (utöver studierna). Jag är definitivt taggad på det och är nöjd med de som blev invalda i min styrelse så det ska nog gå bra.

Kårstyrelsen har haft teambuilding i form av laserdome. Jag som innan vi körde ansåg mig vara en mästare fick extremt mycket stryk och får leva med att jag inte är lika bra som jag var när jag var yngre. Efter laserdome åt vi på restaurang tillsammans vilket indirekt var vår avslutningsmiddag efter ett fartfyllt år. Vi har haft ett organisationsmöte där vi satte upp studentkårens organisation på väggen och sen utvärderade den. Givande och förhoppningsvis är förändringen positiv!

Utöver det så har studentkåren bistått med fika och lokal till Klädbytardagen 2015 i Halmstad. Min insats bestod av riggning, fika och städning.

Idag åker jag till Göteborg för att delta på studentfesten Spacestation. Mer om det på söndag och mer om designstudion nästa vecka!

Over and out!

Studentkåren – Supervalvecka

Nästa torsdag är det dags för valmöte på Nationen. Fyra nya styrelser ska väljas in för kommande verksamhets år (1 juli – 30 juni). De kårorganen som har val är UFO, KAD, Thorax, Motvinden och Hjärter 6. Alla nomineringar till alla styrelser har kommit ut och ingen styrelse kommer vara full från start. Det betyder att om man är intresserad så kan valmötet öppna för frinominering där personer som missat eller ångrat sig kan söka direkt på mötet. Ett annat sätt att fylla styrelsen är att ha ett så kallat fyllnadsval senare under året. Styrelserna behöver inte vara fulla för att det ska fungera så där gör man som man vill. Själv är jag nominerad till ordförande posten i Hjärter 6. Är extremt taggad och ser fram emot att ta på mig en ledarroll då jag söker att utveckla min ledarskapsförmåga.

Förutom att jag är nominerad till en post inför valet så har jag även suttit på andra sidan av bordet och intervjuat sökande till både UFO och Motvinden. En valberedning, som är de som väljer nästa styrelse, består av tre medlemmar från den nuvarande styrelsen och två från kårstyrelsen. Anledningen till att det även finns med två från kårstyrelsen är för att lägga till en objektiv syn och så att styrelsen inte väljer in till exempel bara vänner. Jag var en av de två personerna från valberedningen i både valberedningen för UFO och Motvinden. Uppgifterna som en har när en sitter i en valberedning är att intervjua sökande och sedan bestämma vilka som valberedningen tror passar bäst i vilken roll av de olika sökande.

På torsdag klockan 18.00 på Nationen kommer valmötet att hållas och jag hoppas vi ses där. Endast medlemmar av studentkåren får rösta men alla är välkomna!

Designstudio: Hälsa – Testa, gör om, gör rätt, repetera!

Idag utförde vi det första testet av vår lo-fi prototyp. Lo-fi innebär att den inte är så utvecklad och endast några få funktioner fungerar på vår prototyp. Mer eller mindre bara några enkla klick för att kunna testa interaktionen på en basnivå. Vi vill också testa och verifiera att vår designlösning fungerar. Imorse utförde vi två tester med hjälp där två personer utan några förkunskaper fick testa att navigera sig från punkt A till punkt B med hjälp av vår navigationslösning. Vi fick god feedback och gjorde flera insikter både under och efter användningstesten.

Nästa steg blir att vidare utveckla vårt koncept för att senare kunna testa en mer genomarbetad prototyp. En så kallad hi-fi prototyp. Idag testade vi prototypen på Högskolans område och navigerade mellan olika byggnader. Målet är att kunnat utföra tester på sjukhuset när vi skapat inomhus kartor på hur sjukhuset ser ut.

Ombyggnation i Casa del Max

Under påsken har jag haft fint besök av mina föräldrar som hjälpte mig vårstäda och möblera om min lägenhet. Jag har sett fram emot att möblera om min lägenhet i flera veckor nu och äntligen fick jag chansen!

Jag har lånat en cirkelsåg av studentkåren för att kapa av en bit av min bordskiva. Det var första gången jag använde ett sådant verktyg och det var spännande. Förutom att rensa ut halva lägenheten och flytta upp saker på vinden och varit på IKEA för att köpa några nya möbler. Jag och mamma måste tagit oss igenom IKEA på rekord tid. Drygt en timme och då hann vi även äta lunch. Nu sitter jag här i min nästan nya lägenhet och njuter av söndagskvällen.

På tisdag är jag tillbaka i designstudio men ny energi efter en lång påskhelg!

På god väg att ta över Högskolan – Blogg + Instagram

Hej!

Känns som det var längesen jag hälsade på er i ett inlägg så det var dags igen. 🙂 Som tidigare skrivit så är jag mitt uppe i kursen Designstudio: Hälsa och spenderar i princip hela dagarna med det projektet. Men det är viktigt att hinna koppla av och göra något som är kul också. Inte för att studiokurserna är tråkiga men ni förstår vad jag menar. Den här veckan har blogginläggen skjutits lite på. Det är därför jag sitter här på Påskafton och skriver mitt första inlägg för veckan. Det här beror på att jag just nu också, förutom min studentblogg, har hand om skolans instagram konto. Fantastiskt kul att få dela med sig av sin vardag och att folk visar intresse för det. Om ni vill följa mig på Högskolans instagram så heter den: hogskolanihalmstad. Men glöm inte bort mig här!

Den här veckan har jag, förutom designstudion, varit på Smålands. Smålands är den sista nationen som finns kvar i Halmstad. Nationer är mer vanligt i till exempel Lund. På Smålands Nation brukar jag och några vänner hänga (varje onsdag), spela lite uno och ta något att dricka.  Mer om det på onsdag nästa vecka! Under onsdagen var jag och några i klassen på föreläsning och det var nästan så att jag sprack av inspiration när Stefan Hyttfors föreläste om framtiden.

I torsdags var jag på intervju för sexmästeriet och det kändes bra. Förhoppningsvis tycker de att jag är rätt person för jobbet och bli nominerad till posten jag sökte. Igår var det möte med kårstyrelsen där vi bland annat pratade om uppkommande evenemang så som LAN, bal och en buggkväll.

Glad påsk på er!

 

Designstudio – Insamling av empiri och forskning

Vecka ett har nu passerat och det är skönt att helgen nalkas. All fokus den här veckan har legat på att samla in empiri och forskning inom området. För er som inte läste design briefen i förra inlägget så ska jag och min projektgrupp i uppdrag att ta fram en digital artefakt som ska förbättra navigation inne på sjukhus. Men med två års erfarenhet genom vår utbildning vet vi att vi ska utmana briefen. Därför har vi undersökt vad problemet med navigationen idag är och vart problemet ligger. Problemet kan förslagsvis vara kallelsen man får hem innan man kommer till sjukhuset. Navigation inomhus är inte lika etablerat som navigation utomhus, till exempel GPS och Google Maps.

Vi har under veckan skapat intervjufrågor, intervjuat personal på sjukhuset, gjort observationer på sjukhuset och tagit bilder. Allt detta materialet kombinerat med en enkät, som vi har sammanställt, kan vi sedan använda för att understödja och motivera våra designval, våra koncept och vår artefakt.

Designstudion – En miljö att växa i

Idag mina damer, herrar och övriga så startade designstudio nummer tre. Även känd som Designstudio: Hälsa. 10.15 idag samlades alla stakeholders, studenter och lärare som är iblandade i designstudion för kick-off. Varje stakeholder berättade om sin brief och uppdraget. Klassen är uppdelade i fem gruppar á fyra personer. Varje grupp har en uppdragsgivare och en brief med olika utmaningar. Jag och min projektgrupp ska förenkla navigationen på sjukhus. Nu har vi fem veckor på oss att jobba fram ett eller flera koncept som vi i slutet presenterar för våra stakeholders, klasskamrater och lärare.

Programmet Digital design och Innovation är det enda programmet på Högskolan som har en kurs upplagd på det här sättet. Fem veckor av projektarbete 09.00-17.00, måndag till fredag. Vi har inga lärarledda lektioner utan lärarna är med och agerar som stöd och bollplank i våra projekt. Vi har i studiokurserna möjligheten att använda allt vi har lärt oss i tidigare kurser. Under de nästkommande veckorna kommer det mesta handla om designstudion. För om det är något som är värt att visa upp om mitt program så är det studiokurserna!

DesignBrief-HCH-2015-1
Så här kan en brief se ut!