World Digital Library

En tidig inspelning av Marseljäsen, Sarah Bernhardt-vykort, kartor som visar 1800-talets handelsvägar i Sahara eller gamla kinesiska manuskript? Detta och mycket annat intressant hittar man i World Digital Library, som öppnades den 21 april.

UNESCO och Library of Congress står bakom satsningen. Tanken är att skapa ett världsbibliotek med unikt material från arkiv och bibliotek i hela världen. Från Sverige deltar Kungliga biblioteket med bl. a sin digitala version av Djävulsbibeln, Suecia Antiqua et Hodierna, Linnés dagböcker från de tidiga resorna i Lappland, Dalarna och Västmanland, samt en del kartografiskt material.

Vad ska samlas?

Målsättningen är kanske inte helt klar vad som ska samlas in. Somliga tycker att man bör inkludera allt som är viktigt och intressant. Andra anser att WDL bör vara mer selektivt och inskränka sig till att visa ”nationella skatter”. På så sätt får verksamheten en unik profil. Vill man hitta ”allt” kan man använda Google.

Länk till World Digital Library

WDL

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *