CODEX – regler och riktlinjer för forskning

Webbplatsen CODEX är Vetenskapsrådets portal till forskningsetiska riktlinjer. Den drivs i samarbete med Centrum för forsknings- & bioetik (Uppsala Universitet) och har till syfte att ge tillgång till och kännedom om etiska riktlinjer och lagar som reglerar och ställer etiska krav på forskningsprocessen.

CODEX vänder sig främst till aktiva inom forskningsverksamheten men också till andra intresserade. Det behövs därför inga särskilda förkunskaper för att tillgodogöra sig webbplatsens innehåll.

Riktlinjerna och reglerna har valts utifrån forskningsverksamhet i Sverige (mycket svenskt material men även en del internationella dokument som har relevans för verksamheten här). En del äldre policydokument har också tagits med för att illustrera hur krav och åsikter ändrats.

För dem som inte kan svenska finns också en engelskspråkig version av CODEX.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *