Vetenskapliga tidskrifter på webben

Om hur vetenskapliga tidskrifter på webben balanserar mellan tradition och ny teknik och att det inte är självklart hur nya tidskrifter ska utformas för att attrahera läsare i ett nytt medium… handlar en ny doktorsavhandling i Biblioteks- och informationsvetenskap, skriven av Helena Francke, om.
Avhandlingen heter (Re)creations of Scholarly Journals: Document and Information Architecture in Open Access Journals och lades fram vid Samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet, i april 2008

Ur pressreleasen:

”Möjligheten att enkelt producera och distribuera artiklar på webben påverkar kommunikationsmönstren i vetenskapliga sammanhang. Nya vetenskapliga tidskrifter som erbjuder artiklar kostnadsfritt, så kallad open access, har fått global spridning. Dessa tidskrifter står i fokus för Helena Franckes avhandling i biblioteks- och informationsvetenskap. Frågan är vad som händer när vetenskapliga artiklar letar sig ut på nätet? Innebär nätpubliceringen några stora skillnader i till exempel organisation och layout och i vilken utsträckning används nya funktioner som till exempel interaktivitet? – Förändringar blir det, konstaterar Helena Francke, men hittills inte så stora som många av de mer innovativa debattörerna har efterlyst.”

Du hittar avhandlingen i Hulda men den finns också att läsa på nätet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *