Studenter utvecklar app för strokedrabbade

studentprojekt_ddi

Ett samarbete inleddes mellan studenter på två olika utbildningar på Högskolan i Halmstad. Det resulterade i en app som ska hjälpa strokedrabbade i vardagen.

”13.00 Rehab på gymmet.”

”19.00 Släktmiddag hos pappa.”

Så kan en tänkt eftermiddag se ut i prototypen av applikationen.

Den består av en kalender och ”att göra-lista” och är speciellt utformad för strokedrabbades behov, exempelvis går appen att använda med bara en hand. Tanken med uppfinningen är bland annat att en strokedrabbad ska kunna dela sin kalender med anhöriga, och därmed även underlätta för dem. En anhörig kan på så sätt var delaktig i vad som ska hända utan att vara påträngande.

– Vi kände från början att det här kunde vara en riktigt bra idé, och alla vi pratade med var bara positiva. Det var väldigt roligt att andra också trodde på oss och inte bara vi själva, säger Anna Felixson, som är en av uppfinnarna.

Finns ett behov
Hon går tillsammans med Elin Höglund på Utvecklingsingenjörsprogrammet. De båda studenterna har som examensarbete utvecklat idén och gjort förstudier som har pekat på att det finns ett behov för en liknande applikation. Hjärt- och lungsjukas riksförbund har visat sig mycket intresserat av konceptet och ett samarbete har utvecklats med företaget Fysiokraft som arbetar med rehabilitering av personer som har drabbats av stroke. Företaget har framför allt ställt upp som stöd och bollplank.

Att utveckla en design för produkten skulle gå på runt 100 000-150 000 kronor om ingenjörsstudenterna anlitade ett externt företag. Därför föreslog deras handledare att de skulle kontakta programmet Digital design och innovation, där det lämpligt nog ingår en delkurs som heter Designstudio hälsa. Kontakter togs mellan programmen och ett samarbete inleddes.

– Det är jättebra. Studenterna samverkar och bidrar till varandras lärande. Det tillför ett perspektiv som vi som lärare aldrig kan ge, säger Pontus Wärnestål, programansvarig för Digital design och innovation.

Hjälp för minnet
Även de fyra studenter som har utvecklat designen till applikationen är positiva till samarbetet. David Johnsson är en av dem:

– Man kan se att utbildningsprogrammen kompletterar varandra, säger han.

Den som har drabbats av stroke kan få så kallad hjärntrötthet, en form av mental trötthet, vilket medför olika svårigheter. Därför är appen tänkt att vara till hjälp för minnet och stöd i vardagen.

Framgångar ska också kunna delas. En patient kan exempelvis ta en bild och dela den med anhöriga via appen för att visa sina framsteg under rehabilitering.

När designen nu väl är färdig kommer Anna Felixson och Elin Höglund att gå vidare med utvecklingen av produkten. När deras utbildning har avslutats tänker de båda utvecklingsingenjörerna sätta igång och satsa på applikationen på riktigt och bland annat försöka hitta finansiärer till projektet.

– Vi tar snart examen, men vi ser det som ett startskott, säger Elin Höglund.

Studenterna blev under presentationen av appen även intervjuade av Sveriges Radio P4. Klicka på länken nedan för att lyssna på denna intervju samt intervjuer med andra studenter och lärare de projekt som genomförts i kursen.

Klicka här för att lyssna på inslaget från Sveriges Radio.

(Tryck på playknapp uppe till höger för att starta uppspelning)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *