Hur vanligt är afasi?

Afasi är de språksvårigheter som uppstår när hjärnan skadas, och beroende på var i hjärnan skadan uppkommit så varierar svårigheterna. Den vanligaste orsaken till afasi är stroke.

Varje år drabbas ett stort antal människor i Sverige av stroke. Enligt Hjärnfonden är siffran så hög som omkring 30 000 personer [1] om året, och stroke sägs vara den tredje vanligaste dödsorsaken.

Inte alla som får stroke, men många av dem, drabbas av afasi som en följd av hjärnskadan. Afasiförbundet skriver på sin webbsida [2] att 10 000 personer drabbas av afasi varje år i Sverige. Av dem är omkring 35 % i yrkesverksam ålder. Trots detta fokuserar stora delar av forskningen och rehabiliteringen på afasi hos äldre personer.

Det finns en stor mängd forskning gällande afasi, inom bland annat neurovetenskap, medicin, lingvistik och logopedi. Däremot finns bara en begränsad mängd forskning om afasi och digitalt medierad kommunikation, särskilt om man kombinerar det med identitetsfrågor.

 

[1] Hjärnfonden: www.hjarnfonden.se

[2] Afasiförbundet: www.afasi.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *