Sverige vs Uganda

Det är svårt att ens jämföra Uganda och Sverige eftersom de är så olika men vi tänkte ägna detta inlägg åt att beskriva både ”kulturkrock” och kulturella godbitar som vi upplevt. Detta är den bild vi fått!

MAT. Innan vi kom till Ssenyange hade vi ingen aning om hur maten skulle se ut och hade därför inga förväntningar. Vi blir serverade tre mål mat om dagen vilket känns lyxigt. Frukosten är bröd och kokt ägg eller omelett. Lunch och middag består ofta av potatis, antingen kassava, irish potatoes eller sweet potatoes. Vi får även chapati som är ett ugandiskt tunnbröd (en stark favorit för oss båda!). Måltiderna består också ofta av ris, pasta, bönor, avokado, svensk pannkaka och någon frukt. Vi har även fått testa ”matooke” som är kokt matbanan. Någon gång i veckan bjuds det på kött eller fisk, då jublas det. I Uganda dricks det främst svart té så kaffe har vi införskaffat på egen hand. Vi delar vårt kaffeintresse med den tredje volontären, som beskriver det som ”inget kaffe, ingen dag”.

Barnen på skolan dricker té till frukost och äter ”pocho” till lunch och kvällsmat. ”Pocho” är en kompakt gröt gjord på kassava som serveras med bönor. En gång i veckan får de ett ägg var och ibland får de någon frukt, ris, juice eller mjölk.

När vi pratar om mat med lokalbefolkningen så säger de ofta att maten är ”sweet”. De har frågat oss om fläsk i Sverige är ”sweet”, vilket vi svarade ”nej” på. Vi har dock insett nu efter en månad att med ”sweet” menar de ”gott” och inte ”sött” vilket vi trott.

img_5274snapchat-1472465511

MZUNGO. Vi känner oss som kändisar när vi går på landsbygden, det känns som att gå på röda mattan. Barnen, men även vuxna, ropar ”mzungo” och vinkar glatt till oss vart vi än går. Det är svårt att röra sig obemärkt i detta sällskap. Lokalbefolkningen är rak på sak och beskriver vad de ser, därför ordet ”mzungo” vilket betyder ”vit” på luganda. Vi möter tillropen med leende, vinkar tillbaka och hälsningsfraser som ”how are you?” vilket verkar uppskattas.

SOCIALT. Något vi märkte ganska snabbt är hur artiga och trevliga människorna är här. Alla hjälper varandra och pratar gärna med främlingar. Det är helt olikt Sveriges ”sitt inte bredvid mig på bussen-anda”. Gemenskapen hos folket är tydlig och något som är ovant för oss men beundransvärt. Det är en vänskaplighet här som är väldigt fin! Man vänjer sig vid detta fort och efter att vi kommit hem kommer vi säkert gå runt i Halmstad City och småprata med alla som vi möter. De är heller inte blygsamma med frågor och otroligt intresserade av vår hemmiljö och kultur, så de ställer raka frågor om det de vill veta!

Just på Ssenyange-skolan visas det ständigt en tacksamhet gentemot Sverige. När vi berömmer deras arbete och insatser så påpekar de alltid att det är Sveriges och sponsorernas förtjänst. Detta visas bland annat genom att de vid sina gemensamma samlingar sjunger den svenska nationalsången.

img_8969

KLÄDER. I Uganda klär man sig väldigt propert till skillnad från Sverige som är något mer lättklätt och avslappnat. Vi fick tidigt på skolan höra ”oh you’re so smart” när vi bar klänning. I början var vi lite förvirrade och trodde att de syftade på något smart (klokt) vi sagt. Så är inte fallet utan ”smart” är motsatsord till ”shabby” när det kommer till klädsel. Till vardags går vi ofta runt i byxor vilket blir lite komiskt när de i klasserna lär barnen att pojkar är de med byxor och att flickorna är de med kjol. På skolan bär man kläder som täcker axlar och knän vilket inte påverkar vår solbränna positivt… Det är också viktigt att ta hänsyn till att en innebörd för oss inte alltid är densamma för någon från en annan kultur. Lottas välgörenhetsarmband för cancer har fått lämna hennes arm efter en del nyfikna frågor om innebörden av ordet på ”f” före ordet ”cancer”.

UGANDISK TID. Ni som känner oss vet att vi inte är helt hundra på att passa tider. Men enligt ugandisk tid är vi faktiskt tidspessimister! Bestämmer man att man ska göra något kl. 14 så sker det antagligen kl. 16. Ett exempel är att bussar inte går efter tidtabell utan kör när bussen är fullsatt. Oftast tar saker längre tid än vad man tänkt sig. Till exempel, ska man åka någonstans så blir det ett par stopp längs vägen för att inspektera exempelvis tomater och skapa nya bekantskaper. Detta har resulterat i att om vi verkligen vill att något ska ske vid ett specifikt klockslag så är vi tydliga med att säga ”vi ses klockan 14, swedish time!”. Dock ska det tilläggas att vi trivs bra med ugandiskt tidsmått, det vill säga att man kommer när man är klar, no questions asked.

STUDIEMOTIVATION. Vi minns från vår egen grundskoletid att det kanske inte alltid var jättekul att gå till skolan. Favoritämnet var ”rast”. Här är det helt annorlunda! Barnen är väldigt motiverade och fokuserade trots att de går i skolan från tidig morgon till sen eftermiddag samt även har kvällslektion. Vid frågan om deras favoritämne kunde de inte välja ett utan svarade ”alla”. De flesta barnen har redan vid t.ex. 9 årsålder höga mål och drömmar om framtiden. De siktar på yrken såsom doktor, pilot, sjuksköterska, ingenjör etc.

SÅNG OCH DANS. Vardagen präglas dagligen av sång och dans. Detta märks även under deras lektioner då deras kortare pauser består av sång, dans och ramsor istället för en svensk bensträckare.

RELIGION. Något som har stor betydelse för människorna här är religion. Skolan har katolsk gudstjänst två gånger i veckan, vilket är nytt för oss då vi sällan besöker kyrkan hemma. Det har uppstått lite pinsamma tystnader när de bett oss sjunga någon svensk psalm för dem…

Detta var en liten inblick i hur det är i Uganda och vilka kulturella upplevelser vi dagligen möter.

snapchat-2111897814-2

 

3 tankar kring ”Sverige vs Uganda

 1. Gunilla W Ivarsson

  Hej, Charlotte! Träffade din kära far hos farfar idag och fick länken till er blogg😊! Så härligt att läsa dina inlägg och se bilderna😊👍! Förstår att det är en fantastisk och omtumlande resa ni gör! Låter så spännande och jag skulle gärna höra och se mer när du är hemma! 😊 Du kanske vill följa med mig till Indien nån gång😊?
  Önskar er en fortsatt härlig tid i Afrika och var rädda om er! Kram från faster Gunilla

  Svara
 2. Mirja

  Fantastiskt roligt att läsa! Hittade hit via Ssenyanges FB-inlägg. Jag var där i somras och minns det exakt så som ni beskriver det😊✨ otroligt mycket kärlek och glädje på skolan✨ Ha en fortsatt underbar tid och hälsa alla att jag saknar dem väldigt mycket😊 /Mirja

  Svara
 3. Emma Johansson

  Det låter som att ”vi ses 11, Ugandsk tid” kan bli ett flitigt använde utryck här hemma sen 😆 Sjung någon Kentlåt istället för psalm, borde funka lika bra! Njut den sista tiden nu, snart ses vi igen. Puss ❤

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *