Bästa skoldagen

oo ooo oooo

Halloj!

Nu har vi varit i Schweiz och bestigit toppen av Rautispitz i Alperna. Just nu sitter vi i bilköer för att ta oss tillbaka till Tyskland där vi ska övernatta i Mosbach men mer om Schweiz och Mosbach kommer imorgon.

Tänkte istället berätta om vad vi gjorde i onsdags då vi hade studiebesök i Stuttgart. Företaget vi besökte heter Züblin som jobbar med byggnadskonstruktioner. Det var Züblin som byggde Mercedes Benz museum som vi fick besöka dagen innan. Vi fick en bra föreläsare som jobbar som energiingenjör för Züblin, hon visade oss runt i sina lokaler och vi fick se deras kontorsbyggnad som inte behöver något värmesystem då byggnadens isolering är i toppklass. Den värms endast av värmeförluster från deras datorer.

Efter lunch åkte vi med henne till Reutlingen där de bygger en testanläggning för hissar. Anläggningen är beställd av Thyssen-Krupp som också är stora i Sverige. Tornet är 234 m högt och står klart i maj nästa år. Vi fick först titta på byggnadens värmesystem som består av naturgas och luftvärmepumpar för att sedan åka upp i det ruskigt höga tornet. Givetvis kryddades den 1 minut långa hissfärden på med att det redan stod fem stora byggarbetare i hissen som vi fick trängas med.

Men så fort vi klev ut till den underbara utsikten hade vi redan glömt den svettiga hissen. Dagen kunde inte bli bättre!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *