Solfångare i Vojens

Lördag:

Vi har under dagen åkt från Halmstad till Hamburg och bilen går som en pil! När vi körde genom Danmark så passade vi på att stanna till vid Vojens Fjernverme som är världens största solfångaranläggning av sitt slag. De har ca 70 000 m2 solfångare som är kopplade till ett lager som rymmer hela 200.000 kubikmeter vatten! Vattentemperaturen snittar 80 grader Celsius, men kan uppnå 95 grader, ifall det skulle behövas.

Risø Forskningscenter

När vi körde förbi Roskilde så hade vi även turen att få se alla energiingenjörers våta dröm, ett vindkraftverk med fyra stycken turbiner! Vi blev självklart nyfikna och försökte ta oss in på det danska forskningscentret i Risø där verket står, för att lära oss mer samt ta lite bilder. Tyvärr uppskattade inte de danska säkerhetsvakterna vårt spontanbesök och efter en rejäl utläggning om att det var absolut förbjudet att ta bilder på anläggningen så satte vi oss snällt i bilen och forts zatte resan söderut. Efter lite ytterligare research visade det sig att forskningsanläggningen även sysslade med bränsleceller och nukleär forskning vilket rättfärdigade danskarnas avslag.

Det bästa är att trots vår lilla dieseltank på 40 liter så har vi inte behövt fylla på med bränsle än! Och då har vi även kört på autobahn sedan Flensburg.

Inatt sover vi på ett jugendherberge, ungdomshostel i Hamburg och på söndag morgon beger vi oss ned till Biberach an Der Riss där vi ska få träffa de tyska och finska studenterna! På måndag har vi vår första lektion i Tyskland på termodynamik och kylteknik.

Det kommer bli en spännande vecka!

vind4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *