Det är snart dags att säga farväl till Naifaru men först…

Vad tar jag med mig?
Ökad respekt och förståelse för skillnaderna som finns mellan den värld jag lever i och det land som jag besökt. Jag har upplevt orättvisor i form av att alla inte har samma förutsättningar i livet men jag har även förstått att lycka inte är lika med resurser utan det handlar istället om att ta tillvara på det som finns omkring en. Jag upplever att maldivier lever mer i nuet och det är den största lärdomen som jag ska ta med mig hem till Sverige. Att leva här och nu.

Vad har varit en utmaning?
Att gå utanför min komfortzon, lämna min trygghet drygt 800 mil bakom mig och åka ut på ett sådant här äventyr. Jag var orolig inför vad som väntade mig. Jag var orolig över att inte trivas. Rättare sagt var jag nog orolig för det mesta, men allt löste sig över förväntningarna. En annan utmaning har varit att hantera människors olikheter. Vi har genom vår tid här fått träffa en hel del volontärer från hela världen. Det har fungerat väldigt bra med vissa, mindre bra med andra just för att vi är olika som personer.

Vad skulle jag ha gjort annorlunda?
Jag hade packat väskan annorlunda och inte tagit med mig hela garderoben för att jag hart använt knappt hälften av alla kläder som jag tog med mig, klassikern. Vi kände nog i efterhand även att vi borde diskuterat rektorns förväntningar på oss mer noggrant, så att det inte uppstod några oklarheter om vad vi skulle leverera och inte. Det är dock alltid lättare att vara efterklok men jag tar med mig dessa erfarenheter inför framtiden.

Vad kommer jag att sakna?
Oj, det är så mycket som jag kommer att sakna men främst den härliga gemenskapen, att det alltid finns människor i min närhet att ventilera och samtala med. Det kommer att kännas så tomt när jag kommer hem och återgår till vardagen. Även att leva mer i nuet och att varje dag känns som ett äventyr. Jag kommer även att sakna våra nyfunna vänner Hanaan och Hamda, de är två fantastiska människor som behandlat oss som prinsessor under vår vistelse!

Vad kommer jag inte att sakna?
Myggorna och möjligheten till att variera min kost. Jag måste erkänna att jag ser fram emot att äta annat än kolhydrater i form av ris, pasta, bröd och nudlar. Jag kommer nog inte att sakna min benhårda säng och kudde samt den tropiska hettan i rummet om nätterna…

Vad rekommenderar jag till framtida MFS-studenter?
Mitt bästa råd är att läsa på om landet du ska besöka! Det har så stor betydelse för dina förväntningar om landet samt upplevelserna. Läs böcker eller googla! Ta reda på hur kulturen ser ut, vad de har för religion, hur klimatet är, om du behöver tänka på något särskilt avseende exempelvis kläder, vaccinationer eller kost. Försök att vara så förberedd som möjligt! Ha en öppen syn till landet du ska åka till, både med kulturen samt människorna. Se inte din resa som en semester även fast det kan kännas så. Du kommer givetvis att ha väldigt kul och få vara med om häftiga upplevelser men du kommer att bjudas in till kulturen och leva utifrån rutinerna därefter i din nya vardag. Du förväntas att bete dig på ett visst sätt och allt du gör under din vistelse kommer att lämna avtryck. Sist men inte minst, den viktigaste punkten – Visa respekt till de människor du får träffa i landet samt deras kultur. Du kanske inte alltid kommer att samtycka i vissa frågor eller beteenden och det behöver du inte heller göra, men ha i åtanke att det är du som är i deras land och därmed får visa respekt för det du kommer att bemöta.

Nu är det dags att packa klart det sista, i morgon lämnar vi Naifaru!

IMG_9355

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *