Förslag till utvecklingsområden på Maldiverna för framtida MFS-studenter

Efter att ha bott på Naifaru i nio veckor, rest runt och sett olika öar på Maldiverna, talat med lokalbefolkningen, skolledningen och övriga arbetare på ön har jag hittat följande områden som jag anser är i behov av utveckling eller extra hjälp:

1. Den hållbara utvecklingen. Min hjärtefråga just nu är miljön. Maldiverna är ett fantastiskt vackert land och naturens tillgångar likaså men tyvärr är nedskräpningen ett stort problem. Havet och naturen fungerar mer eller mindre som en soptunna, det finns troligtvis mer plast än fiskar i havet. Maldiverna är i stort behov av utbildning samt ökad kunskap kring återvinning och avfallshantering. Undervisning på skolorna kan vara en god start för att skapa en förståelse för nerskräpningens konsekvenser. Vi har trots allt bara en planet att dela på.

2. Sportkoordinatorer, särskilt simlärare. Jag blev chockad när jag fick höra att väldigt många, både barn och vuxna, inte kan simma här. Min första tanke är att det känns väldigt kritiskt om det skulle uppstå ett nödläge då enda färdmedlet mellan öarna är båt. För ett par veckor sedan hade vi en volontär som arbetade som simlärare och på drygt två veckor lärde hon nästan 80 barn att simma. Det är fantastiskt, men det är många som fortfarande är i behov av hjälpen.

3. Utbildningen, särskilt engelska- men även idrottslärare behövs. Det råder brist på kvalificerade lärare i skolan inom olika ämnen men främst inom i idrott och hälsa. Förståelsen för varför idrott och hälsa är viktigt finns inte vilket givetvis även innebär att lektionerna inte håller samma kvalité. Eftersom övervikten har ökat bland barn och ungdomar behöver idrottslektionerna effektiviseras. Gällande engelska som är andraspråket på Maldiverna finns det många barn som har bristande ordförråd och förståelse för språket vilket även kan vara ett område att i samarbete med skolan utveckla.

4. Energiteknik, utveckling av att utnyttja naturtillgångar. Vid exempelvis regnperioderna är det ofta strömavbrott och Maldiverna är i behov av någon som kan utveckla deras strömförsörjning genom att ta vara på naturens krafter. Ett exempel kan vara att investera i solceller. Jag känner till två MFS-studenter som åkte till Tanzania för att genomföra samma typ av projekt och såg över bönders möjligheter till att investera i solceller. Maldiverna kan vara ett tänkbart land för liknande pilotstudier.

Låter detta intressant för dig? Vill du vara med och bidra till utvecklingen av ett u-land? Skriver du uppsats under vårterminen 2016 ska ansökan vara inne senast den 15 oktober. Kom ihåg att det tar tid att formulera en bra projektplan och alla andra förberedelser, var därför ute i god tid! För mer information kring MFS läs här. Lycka till!

IMG_4164

Naifaru, Maldiverna. Tänk att det här har varit min studiemiljö i över två månaders tid. Ofattbart!

IMG_4230

En bild som visar två perspektiv av Maldiverna. Både paradiset men även nedskräpningen…

2 reaktion på “Förslag till utvecklingsområden på Maldiverna för framtida MFS-studenter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *