En introduktion till sporten Bashi

Jag är imponerad över hur många olika sporter kvinnorna på ön utövar, vissa sporter mer bekanta än andra. Under åtta veckors tid har vi hört talas om en sport som heter ”Bashi”. Vi har sett ett gäng kvinnor nere vid Tiny Field spela men vi har inte riktigt förstått vad spelreglerna eller spelet går ut på. Vid frukosten frågade vi därför Luishas svägerska Aisha, som är en aktiv Bashi-sportare, om vi fick följa med och spela och det fick vi!

Bashi är kortfattat en blandning av tennis och brännboll. Spelreglerna går ut på att deltagarna delas in i två lag. Det ena laget ska slå med tennisracket och det andra laget ska fånga lyra. Den som slår ska dock ha ryggen vänd mot nätet och motståndarna, alltså kasta tennisbollen över huvudet och slå den baklänges. Motståndarnas uppgift är att fånga lyra och när de fångat bollen är du bränd och nästa person i laget får slå. När alla i laget har blivit brända så byter lagen plats, de som har slagit får nu fånga istället. Eftersom vi var nybörjare skippade vi poängräkningen men det även finns ett system kring det.

Om ni tänker er att kvinnorna som vi spelade med är väldigt aktiva inom Bashi även utanför Naifarus gränser och tävlar i detta så kanske ni även förstår att de är riktigt duktiga. De har en otrolig kraft i deras slag att om du skulle få tennisbollen på ögat skulle du i princip bli blind… De flesta förväntade sig nästan att vi skulle hålla samma standard så vi fick stå och öva en hel del. Efter avslutad match bjöd kvinnorna med oss till att fortsätta spela varje eftermiddag (vi var nog inte helt kassa) och jag känner mig redo för att ta revange i morgon!

IMG_3912-001

Deltagarna har delats in i två lag. Laget på vänstersidan ska fånga lyra medan laget på höger sida ska slå med tennisracket.

IMG_3911-001

Kvinnorna som ska fånga lyra blinkade inte ens med ögonen en enda gång när de skulle fånga bollen medan andra helst ville gå och gömma sig bakom andra…

IMG_3921-001

Förbereder inför ett slag.

IMG_3931-001

Annika, jag och Frida får instruktioner från Bashi-experterna.

IMG_3929-001

Därefter fick jag testa på en speciell maldivisk massage. Tror att de tyckte att jag behövde det efter alla svettiga slag med tennisracket, haha. Jag som är väldigt kittlig kunde dock inte sluta skratta…

IMG_3927-001

Gruppfoto med alla inblandade. Ett riktigt härligt och roligt tjejgäng!

IMG_3939-001

Aisha köpte post workout till oss i form av popcorn. Nyttigt och bra.

IMG_3942-001

På väg hem var himlen fantastiskt fin.

2 reaktion på “En introduktion till sporten Bashi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *