Tecken i tiden

När Microsoft äntligen släppte Windows Phone 7 reagerade börsen så att Microsoftaktien stod stilla, men Appleaktien gick upp 1%! Det sägs att marknaden alltid har rätt (the Wisdom of Crowds) så det här är väl om något ett tecken i tiden.

Läsplattor
Jag har under lång tid avhållit mig från att skriva och kåsera om företeelsen – läsplattor. Men nu känns det som om tiden är nära nog ”övermogen”. I veckan presenterade Steve Jobs, Apple, ännu en enastående kvartalsrapport för företaget. Kaxigt svarade Jobs på frågan vad företaget ska göra med de miljarder man har i kassan att – ”Vi ska spara för kommande, sämre, tider!”. Det går bra för Apple nu. Om jag får tro analytikern vid Deutsche Bank, Chris Whitmore,  beror framgången till stor del på iPad – läsplattan! Intressant är att iPad verkar inte ha påverkat försäljningen av Apples egna datorer. Däremot tyder analysen på att iPad “drabbat” försäljningen av Notebooks! Whitmore gör i sin analys så att han adderar iPad till Apples försäljning och då visar det sig att Apple säljer flest ”datorer” i USA. Apple har passerat HP och Dell! Men notera, i den här statistiken inkluderas inte Notebooks från HP och Dell! Så helt rättvisande är redovisningen inte. Men resultatet kan trots allt vara ”ett tecken i tiden”.

Bakgrundsbelyst skärm eller ej
En diskussion när det gäller läsplattor är om en bakgrundsbelyst skärm (läs iPad) är mer tröttande än en skärm som reflekterar ljuset som en vanlig tidnings- eller boksida (läs Kindle mfl.). De rapporter och undersökningar jag sett har samtliga brister som gör att det är svårt att dra några definitiva slutsatser. Min hypotes är att om jag är intresserad av texten och den stimulerar mitt intresse spelar skärmprincipen ringa roll. Tråkar texten ut mig somnar jag i alla fall, vare sig det är en bok, tidning eller läsplatta. Bakgrundsbelyst skäm är lättare att använda i svag omgivningsbelysning men ofta värdelös i strålande solsken. En skärm som bygger på reflekterat ljus blir lättare att läsa ju mer ljus som faller på skärmen. En stor hake är dock att reflekterande skärmar inte kan visa färg! För texter med svart-vita illustrationer går det bra med Kindle.

Läsplatta eller Notebook varför inte en vikbar skärm?
Jag tillhör den falang som anser att sk. Notebooks är och förblir en kortlivad företeelse. Antingen har du en läsplatta eller en bärbar dator (Lap Top). Läsplattan är avsedd för att läsa tidningar och böcker, se filmer, skriva enklare texter och svara på e-post. Jag vill dock lägga till ett önskemål om att kunna sända bild och ljud från läsplattan för att kunna delta i webkonferenser (som Adobe Connect eller Citrix). Apple har ju redan Face Time i iPhone och snart i Mac datorerna dock inte i iPad! Men helst önskar jag mig en vikbar skärm till min iPhone (läs: Smartphone). Vikbart tangentbord finns redan och även bildskärmen kan bli hoprullningsbar om jag får döma av Samsungs senaste lösningar för skrivbara skärmar, kallad Graphene (Samsung version). Riktigt högintressant är dock Sonys nya böjbara plastskärm! Av den korta film Sony presenterat verkar skärmen, utförd i OLED-teknik, vara nära produktion. Fortfarande är anslutningen till skärmen den del som tar mest plats och verkar minst flexibel. Det här är, som jag ser det, ett tecken i tiden!

Läsplattans framtid
Just nu ser framgångarna för läsplattan i Apples version, iPad, vara en framgång utan hejd. Apple har sålt mängder av läsplattor och än verkar efterfrågan inte att svikta, snarare öka. Om vi ersätter skolböckerna med e-böcker i läsplatta bör fördelen för eleverna bli, alltid fräscha böcker och utan föregående årskullars anteckningar. Dessutom kan eleverna själva lätt göra alla former av anteckningar i just sina e-böcker i sin egen läsplatta. I vårt avlånga land vägrar förlagen styvnackat att anamma den nya tekniken. Den attityden ger en tredubbel Facit-varning från mig! Att utbildningssfären är intressant tyder ett annat tecken i tiden på – Adobe Acrobat X! Det är en version av Acrobat (kollaborerbar PDF-filsproduktion, Flash-filmer, webkonferens mm.) avsedd för högre utbildning. Här har Adobe packat ihop en del av den egna produktportföljen för att skapa ett portföljsystem för kollaborativt lärande. Naturligtvis kan samtliga Adobe-produkter att enkelt använda i Acrobat X-versionen. Ett liknande system som Acrobat X i en läsplatta känns väldigt rätt för mig.

En av mina favoritförfattare, William Gibson, får står för slutorden: “The future is already here. It’s just not evenly distributed.”

Lars-Göran

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *