Inför första advent

Det är trevligt att få reaktioner på det jag skriver i min blogg. Senast fick jag en klok synpunkt. Jag skrev (utan att tänka efter) att elever tränas i att använda Excel. Jag borde ha formulerat mig; eleverna tränas för att kunna hantera ett kalkylprogram. För det var vad jag menade. Jag är tacksam för alla synpunkter. Det är bevis på att jag i alla fall har läsare.

Nu när julen och konsumtionsfesten snabbt närmar sig ökar marknadsföringsinsatserna. En samtida metod är “viral” spridning som marknadsföringsinsats. IKEA har i en kort video redovisat hur företaget med viral spridning via Facebook introducerat en ny butik i Malmö. Personligen anser jag att det är viktigt att informera om och träna elever i hur den här formen av marknadsföring/informationsspridning fungerar. Helt enkelt vaccinera oss mot viralt spridda budskap. Det här är viktigare, anser jag, än att kritisera Wikipedia för att inte vara vetenskapligt exakt och sann i alla delar!

Nu när julen och ledighet (för många av oss) närmar sig är det dags att tänka på hur del av den fria tiden ska utnyttjas för det egna, livslånga, lärandet. Ett sätt är att skaffa tankenötter att knäcka under helgerna. Själv har jag, genom mitt intresse för Darwin och artificiell intelligens, hamnat hos filosofiprofessor Thomas Metzinger vid Johannes Gutenberg-Universität Mainz. Hans senaste bok, Being No One, har jag planerat läsa under helgerna. Boken finns tillgänglig på Google Books. Jag har redan tagit mig genom Metzingers The Ego Tunnel – The Science of the Mind and the Myth of the Self. Det Thomas Metzinger försöker analysera är hur din och min “jag-uppfattning” uppstår och vad den består av. Som humanist och filosof med ett gediget intresse för teknik (läs; tvärvetenskapligt) belyser Metzinger på ett utmärkt sätt människans/min självbild. Jag har tidigare i år trängt genom Douglas Hofstadters I am a Strange Loop som jag anser belyser jag-uppfattning på annat sätt.

En sentida tradition i vårt avlånga land är att roas av animerad film under julen. Jag föreslår att utöka urvalet med det 20-åriga, såta paret, Wallace & Gromit. Den dominante, självupptagne Wallace med sin följeslagare hunden Gromit passar unga som äldre. Om den senaste produktionen A Matter of Loaf & Death – How They Donut finns en trevlig bakomfilm. På SVT Play finns månadsvis Wallace & Gromit-filmer avsnitt tillgängliga.

Ha en förväntansfylld första advent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *