Affärsidéer i nätet

I min förra blogg skrev jag att Facebook siktar på 200 miljoner användare under påskaftonen den 11 april. 200 miljoner användare nåddes redan under skärtorsdagen den 9 april! Grundaren av Facebook, Mark Zuckerberg, konstaterade i ett blogginlägg att ”växa snabbt till 200 miljoner användare är en riktigt bra start”! Vem ska toppa det?

Mobilt lärande och utvecklingen av ”Apps” i allmänhet som hos Google och till iPhone i synnerhet ökar nära nog exponentiellt just nu. För att piska på utvecklingstakten har en sajt dykt upp som erbjuder teknikhjälp för att publicera i iPhone. Nya affärsiéer som ”ligger in tiden” kan snabbt bli lönsamma.

För att locka fram bra affärsidéer i tiden för investeringar har en av de rikaste, Richard Branson, startat ett försök helt i Google-anda (enligt modellen ”What Would Google Do”?). I TV-monitorerna på Bransons flygbolag Virgin Atlantic kan resenärerna se ett antal ”pitchar” från entreprenörer. De pitchar som visas har röstats fram av besökare på Bransons egen hemsida. Idén är att de framröstade pitcharna ska ses av kapitalstarka investerare som flyger Virgin Atlantic. Har en entreprenör tur dyker en investerare upp! Klockren WWGD-modell. Har Branson månne hämtat idén från Jeff Jarvis, mannen bakom boken WWGD.

Enligt min uppfattning har konkurrenterna till Apple ännu inte förstått skillnaden mellan iTunes och övriga sajter som säljer musik. Amazon startar nu priskrig mot iTunes genom att sälja sin musik 7 till 8 kronor lägre än konkurrenterna (läs iTunes). Säkert att priset spelar viss roll för många, men skillnaden mellan iTunes och övriga är att sistnämnda innefattar en hel infrastruktur för vardagsanvändningen av din dator. Köpa musik, ladda ner ”Apps” och uppdateringar till iPhone eller iPod, prenumerera på och ladda ner podcastingföreläsningar, få automatisk struktur på all musik, podcastinginslag, ljudböcker, köpa hårdvara och mjukvara med ditt iTunes-konto, allt det kan du göra. Det är tillgänglighet som är ledordet konkurrenterna ännu inte greppat!

I onsdagen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *