Tidiga SOU:er digitalt tillgängliga

Statens offentliga utredningar har funnits i 90 år. SOU:er från 1999 och framåt är sedan tidigare digitalt tillgängliga via regeringens webbplats.

Nu blir också äldre utredningar tillgängliga via en ny tjänst från Kungliga biblioteket. Man räknar med att allt ska vara klart under 2013. Man kan bläddra bland och ladda ner utredningarna i pdf-format på http://regina.kb.se/sou/. De är också sökbara i KB:s katalog Regina.

Bland utredningarna från 1922 hittar man t.ex. Statistikkunnigas betänkande (1922:15) som pekar på behovet av samarbete för tillförlitlig statistik.

En undersökning rörande i vilken mån insamlandet av primäruppgifterna kunde ske med bättre samarbete mellan den statistiska sakkunskapen och sakkunskapen på det område, som utgör statistikens föremål, dels till undanröjande av den misstro och animositet mot statistiken, som på skilda håll förmärkes, dels till fromma för statistiken själv, sammanhänger nära med frågan om statistikens allmänna organisation. (s. 26)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *