Hallandssamlingens donator Eric Rasmusson avliden

Eric Rasmusson har avlidit i en ålder av 95 år. Eric Rasmusson var född och uppvuxen i Halland och hit återvände han efter sitt yrkesverksamma liv som marknadsdirektör på Tetra Pak i Lund. Med ett stort intresse och engagemang i Halland samlade Eric hallandslitteratur sedan unga år. 1997 donerade han sin stora hallandssamling till Högskolan i Halmstad. Sedan 2000 finns den i Hallandsrummet på biblioteket. Eric var också själv en flitig skribent både med flera egna böcker och som recensent och artikelförfattare i bland annat Hallandsposten och Föreningen Gamla Halmstads årsskrift. Kuckeliku som handlar om kyrktuppar och Hallandica om Halland som bördig producent av mjölk och ost är några av boktitlarna. Alla Erics böcker finns i hallandssamlingen och hittas via bibliotekets katalog

Eric fortsatte att måna om bibliotekets hallandssamling efter att donationen kommit på plats genom att tipsa om och donera nyare hallandslitteratur och var en ofta sedd besökare i Hallandsrummet. Samlingen består idag av cirka 5 000 titlar och är till glädje för studenter, forskare och allmänhet som söker äldre och nyare litteratur om  Halland. Bland de äldsta trycken är fredsfördragen i Brömsebro 1645 och Roskilde 1658. Bibliotekets hallandssamling växer hela tiden. Ett av de senaste förvärven är filmen  En boksamlare berättar, 2011,  av Kathinka Lindhe. Här berättar Eric om sitt liv och sitt boksamlande med sedvanligt gott humör och berättarglädje.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *