Temadag i Falkenberg

En temadag med fokus på välfärdsteknik för aktivitet och lugn arrangerades i Falkenberg för vård- och omsorgspersonalens medarbetare under en heldag på deras ”Möteplats Mölle”. Under dagen diskuterades hur digital teknik kan användas för att stimulera brukare och kunder, i relation till balans mellan aktivitet och lugn.

Deltagare på temadagen i Falkenberg

På programmet för dagen fanns flera gästföreläsare och en minimässa för deltagarna att ta del av. Med drygt 70 deltagare kickades dagen igång vid tidig morgonkvist. Först ut av föreläsarna var Daniel Kemppi som arbetar som VR-pedagog. Han berättade om VR (Virtual Reality) och kort vad den skapar för möjligheter, för att sedan gå in på hur han använder tekniken i sitt arbete. Han berättade om en man, Åke, 90 år som är hans återkommande kund. Åke älskar att fiska. Daniel målade under sin föreläsning upp en fantastisk bild för åhörarna om hur han med hjälp av VR kunde placera Åke i en situation där han kunde återuppleva gamla minnen. Daniel utvecklade att han placerade Åke i en båt och gav honom ett fiskespö och tog med honom ut på en fisketur. Åke älskade det.

– Det är såklart inte samma sak att fiska virtuellt som att fiska på riktigt, menar Daniel men utvecklar att det triggar samma känslor som i verkligheten.

Daniel Kemppi, VR-pedagog

Daniel förklarade att det inte går att ”bara slänga in VR som ett verktyg”, utan att man måste ha med sig kunskap om hur det fungerar och hur man kan använda tekniken. Först då kan det används som ett fantastiskt redskap för aktivitet och stimulans. Till sist uppmuntrade han alla att ta chansen att testa VR.

Minimässa
Och kön blev lång när Daniel avslutade sin föreläsning och det öppnades upp för minimässa. Alla var intresserade av att själva testa hur VR upplevdes och hur det kunde användas för stimulans. En av de som testade VR-tekniken var Mia Björklöw som arbetar som undersköterska.

– Wow det här var så häftigt! Jag blev nästan tårögd. Det var helt fantastiskt och jag hade kunnat hålla på hela dagen, sa en upprymd Mia Björklöw efter att precis tagit av sig VR-glasögonen.

Daniel som nu instruerar i VR under minimässan, nämner att ” hundra av hundra” använder VR på barnsjukhus som verktyg, men att det inte är lika vanligt inom äldreomsorgen. Han ser en outnyttjad potential, där VR kan ta större plats inom omsorgen.

En annan favorit under minimässan var kändisen Mjau-Britt. Robotkatten som får alla på fall genom att spinna och röra sig som en verklig katt. En av deltagarna höll hårt om katten och frågade imponerat vad man använder katten till. Vidare kommenterade hon:

– Jag tror att robotar kan fungera. I japan använder man ju det väldigt mycket, sa Korawan Churdchusin, undersköterska på ett demensboende.

– Jag tycker det är viktigt att man vågar testa!

Korawan Churdchusin, undersköterska Falkenbergs kommun

Korawan Churdchusin nämner också att många av de verktyg som finns, kan hjälpa till med stimulans och att det i längden bidrar till ett bättre välmående. Hon är en av de som är väldigt positivt inställd till att få lära sig mer om hur teknik kan hjälpa oss att utveckla vård och omsorg.

Andra akten
På eftermiddagen var det dags för nästa talare att prata om aktiviteter för stimulans. Gun Aremyr, arbetsterapeut, spred glädje och inspiration genom att berätta om hur man på olika vis kan sätta lite färg på tillvaron och stimulera de som vi är till för. Ett viktigt budskap från Guns föreläsning var att inte hoppa förbi att analysera, innan vi fattar beslut på vad vi ska göra.

– Vi hoppar ofta över att analysera och går direkt på lösningen. Men vi måste analysera först, så att lösningen blir rätt, underströk Gun Aremyr.

Gun beskrev att vi är väldigt duktiga på att identifiera problem och hitta lösningar på dem, men att vi allt för ofta är för snabba med att hitta en lösning och därmed inte lägger lika stor vikt vid att analysera orsaken till problemet. Hon menar att det är avgörande för hur bra lösningen blir. Vidare pratade hon om vanliga fallgropar som vi faller in i när vi arbetar med att stimulera brukare och kunder.

– När vi vill ge sinnesstimulering så är viktigt att vi inte kräver en motprestation, som att fråga om ”det doftar gott?”, när man erbjuder någon att lukta på något som doftar, sa Gun Aremyr.

Gun Aremyr, arbetsterapeut

Kultur är vad vi är
Efter Gun hoppade Karin Rydén fram på scen och började med att spela en låt för alla i lokalen. Efter att musiken tystnade började Karin pratade om kultur. Vad är kultur började hon med att fråga publiken? Efter frågan, valde hon själv att delge sitt svar:

– Kultur är vad vi är, den finns runt oss och vi är bärare av den, sa Karin Rydén.

Hon påtalade vilket fantastiskt jobb alla i Falkenbergs kommun gör, med att ständigt göra vardagen bättre för brukarna och kunderna.

– Vi är fenomenala på att få folk att överleva, men nu ska vi också fokusera på att få människor att leva, sa Karin Rydén, verksamhetsledare förebyggande tjänster i Falkenberg.

Karin Rydén, verksamhetsledare förebyggande tjänster i Falkenbergs kommun.

Direkt feedback
Avslutningsvis fick deltagarna berätta vad de tyckte om minimässan och programmet. Något som framkom av diskussionerna var att populära produkter hade två viktiga egenskaper; de är portabla och går att använda till flera brukare. Något som också lyftes som ett stort plus, var produkter som går att använda för att skapa aktivitet, där den anställde kan göra något tillsammans med brukaren eller kunden, exempelvis en cykel där båda kan trampa och cykla ihop.

     

Som en sista aktivitet presenterade arrangörerna en idé om en ”aktivitetsbank” som de ville få deltagarnas synpunkter på.

– Hur skulle det se ut om vi hade en bank med aktivitetsteknik som verksamheterna kan låna under en period? Det skulle också kunna fungera som omvärldsbevakning, alltså att den som har hand om aktivitetsbanken bevakar den nya teknik som finns och synliggör utbudet för verksamheterna, berättade Cecilia Embring, en av personerna bakom arrangerandet av temadagen.

Efteråt berättar Cecilia Embring att några av deltagarna reflekterat kring förslaget och lyfte att man känner igen sig i ”nyhetens behag”.

– Till en början är det intressant och spännande med ny teknik, men efter en stund hamnar den i en låda och används inte längre. Då kan den lika gärna användas av någon annan, eller vandra vidare. Det är bra inspel till idéen om en aktivitetsbank, sammanfattade Cecilia Embring.

Cecilia Embring, en av temadagens arrangör.

Nöjda och belåtna
Efter en hel dags logistik och inspiration var alla som varit med och arrangerat dagen väldigt nöjda.

– Alla har varit väldigt positiva och engagerade, säger Cecilia Embring. Det är så bra att våra medarbetare får träffa sina kollegor i andra verksamheter och kan upptäcka, men även jämföra hur man kan arbeta med teknik. De lyfter inte bara att de vill köpa in teknik, utan reflekterar även kring frågan om användning och nyttan med tekniken, vilket jag tar med mig från dagen, summerade Cecilia Embring.

– Syftet med dagen var dels att starta diskussion och vi fick massa bra förslag. Vi ville också mynta tankarna kring hur man kan använda teknik och då erbjuda ett smakprov på teknik som finns att använda, och det fick vi verkligen utslag för, berättade projektledaren för dagen, Johanna Tryggvesson.

 – Deltagarna testade många av produkterna som ställdes ut och utställarna var väldigt nöjda med all feedback de fick tillbaka, utvecklar Johanna Tryggvesson.

En vanligt förekommande kommentar, när deltagarna strosade runt i lokalen under minimässan, var ”en sådan borde vi ha”. Samtidigt hörde man diskussioner i efterhand kring användningen och att de bytte erfarenheter mellan varandra om hur tekniken kan användas, eller vad man dragit för lärdomar av att redan ha testat den.

– Jag tycker också vi fick in bra exempel och förklaringar på hur vi kan balansera mellan aktivitet och lugn, att vi inte bidrar till över- eller understimulans. Vi är jättenöjda med dagen, avslutar Johanna Tryggvesson.

Cecilia Embring, Johanna Tryggvesson och Mattias Törngren

Vill du veta mer om dagen?

Nyhet från Falkenbergs kommun
Falkenbergs temawebb

En tanke kring ”Temadag i Falkenberg

  1. Pingback: Digga Halland| Högskolan i Halmstad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *