¡Ahora lo que está sucediendo cosas!

Nu händer det grejer och på knappt två veckor har större delen av byggnationen blivit färdig. Eftersom vi inte tror på någonting innan vi ser det känns det väldigt roligt att se det i verkligheten och vi känner att vi har goda chanser att faktiskt få färdigt allt i tid.

När vi var på väg till gymmet i fredags kväll fick vi se ett lastbilsfyrverkeri. För er som inte vet vad det är kommer här en förklaring. Det går ut på att en för stor lastbil med bågar över flaket kör in under ett gäng med elledningar som hänger lägre än bågarna på släpet. Resultatet blir då att bågarna drar med sig ledningarna, får dem att röra varandra och skapar en smäll med tillhörande sprak. Hela gatan lös upp och husen i området blinkade till.

På tisdagens promenad till kontoret såg vi att det såldes blommor överallt. Vi började fundera på varför. När vi kom upp till Gladys sekreterare välkomnade hon oss med ”Feliz Dia de Mujer!” Då kom vi på att det var internationella kvinnodagen, därav alla blommor på gatan och hela dagen blev man gratulerad av alla man träffade. Vi blev medbjudna på ett evenemang dagen till ära, i skolans aula hölls tal och tre pojkar sjöng smäktande kärlekssånger. Vi hann även med att se ett demonstrationståg på lunchen. Det är tydligt att detta är en viktig dag för colombianska kvinnor. Det är trevligt att det uppmärksammas. Men som vår handledare Gladys säger, ”alla dagar är vi lika viktiga!”

Plattformen började byggas i lördags och när vi var där var svetsarna i full gång. Vi fick även ett exempel på hur det ofta går till med elförsörjningen i Colombia. Byggarna kopplade upp sin svets direkt på elnätet utanför… Vi har en film som vi ska försöka ladda upp till er beskådan. I skrivande stund ska plattformen vara färdig och under någon av de närmsta dagarna ska vi åka dit och inspektera. Allt som har med rördragningen att göra är också färdigt, ni kan se vattenreningssystemet med filtret vi tillverkat nedan. Nu väntar vi på bekräftelse av när solfångaren kan installeras, vi hoppas på slutet av denna veckan. Problemet är tyvärr att vi inte har fått tag i någon blandningsventil, trots att vi har sökt med ljus och lykta. Vi väntar nu på den ventil som vi köpt från USA. Den är på väg i ett paket men vi har fått höra att paket ofta försvinner mellan Bogotá och Popayán. Så snälla håll tummarna för att paketet kommer fram!

Mötet med miljöstudenterna har äntligen blivit av. De ska bygga en solfångare av PET-flaskor. Idén är bra men de har väldigt lite förkunskaper om solenergi, fysikens lagar och olika typer av anläggningar. Vi har gett studenterna i uppgift att läsa in sig på detta och även skriva om Colombias energiförsörjning. Nästa torsdag kommer vi att ha en workshop med dem, då ska de redovisa det de har kommit fram till om energi i Colombia. Vi ska redovisa Sveriges och världens energiförsörjning och därefter ska vi försöka göra en gemensam jämförelse. Under denna workshop ska vi också prata om vårt projekt och miljöstudenterna om sitt.

I lördags var vi på utflykt till Coconuco, där det finns varma källor. Vi åkte dit med Gladys, Pablo och Emma med familj, även tre andra familjer var med på utflykten. Vi badade länge och efter det gick vi en promenad i dalen där källorna ligger, omgivningarna är väldigt fina. Sedan åt vi lunch på hotellet i byn tillsammans med allihopa. Utflykten var väldigt mysig och det var roligt att bada och leka med barnen. Hostelet anordnar turer dit då man får cykla hem. Vi vill gärna göra det om vi har tid eftersom vägen mellan Coconuco och Popayán var mycket vacker!

Vi har nu äntligen fått svar från engelskläraren i Timbio. Den här veckan kommer vi hålla två workshops med elever i olika åldrar. Den ena gruppen kommer vara 10-12 år och den andra 13-15 år. Under workshopen kommer vi att berätta om vårt projekt och vad förnybar energi är. De kommer även få en övning i grupper där de ska avgöra vilka energislag som är förnybara och inte. Eftersom de har en engelskasatsning på skolan kommer vi prata engelska men förmodligen krävs det även en del spanska, i alla fall för 10-12 åringarna.

Uppdrag 3 – Få ett husdjur uppkallat efter er…

Våra vänner, hostelägarna, har fått tillökning i familjen. Deras höns har fått kycklingar. Eftersom vi är stora sponsorer av hönsen, då vi köper deras ägg nästan dagligen, har två kycklingar blivit uppkallade efter oss.

Saludos
Elina och Johanna

 

2 reaktion på “¡Ahora lo que está sucediendo cosas!

  1. Roger

    Ett svetsaggregat som kopplas direkt på ledningarna…som en självklarhet…plötsligt får jag en ny infallsvinkel på de ständiga strömavbrotten – kanske inte bara beror på el-leverantören…Visst är Coconuco ett härligt ortsnamn! Ni är verkligen fantastiska som bygger ett särskilt filter som skall kunna rengöras utan att man behöver köpa nytt…för att anläggningen skall funka inte bara ett år utan två, tre många år!/Roger

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *