”Lika villkor är schysta villkor” Pride 2015

Då var tentorna över och nu har jag bara en omtenta kvar nästa vecka. Sen är det lugnt i skolan fram tills det drar igång med 10 dagars nollning. 

Igår (lördag) var det Pridefestival i Halmstad. Hela halmstad var täckt med färger och regnbågsflaggan fladdrade i vinden. Kåren och Högskolan delade på ett tält, som ibland höll på att flyga bort. Där stod vi och delade ut tygmärken, godis och t-shirtar. Vinden och regnet vräkte ner på förmiddagen,  men sen när det var dags för paraden kom solen fram. Och vilken parad! Flera olika organisationer och företag gick med i en parad som gick runt om i staden, fullt med flaggor och sång. 

 Rickard Söderberg var där med sin kör från körslaget, och sjöng i regnet. 

 
  Den färgglada paraden som stoppade alla bilarna. Vi hade väldigt många framför oss också, så det var ett långt tåg! 

  

Picassostatyn lös fint i regnbågens färger. 

 
Denna sista bilden fotad av Emil Nises visar på sammanhållningen vi studenter har! En riktigt lyckad dag! 😀 

En fullspäckad vecka

Förra veckan var som rubriken säger, fullspäckad från morgon till kväll.

I tisdags hade vi utbildning med verksamhets revisorn på kåren. Hon berättade hur det funkar på kåren, hur man håller ett möte, där man ska få med alla punkter. Vad de olika krångliga orden betyder och andra tips och trix. 

  
När vi var klara på utbildningen, tänkte vi i den nya styrelsen 15/16 att vi skulle ha lite teambuilding, och hur gjorde vi det bäst? Jo, med att spela risk. Tack och lov blev det inte så mycket bråk utan vi skrattade mest och jag hade mycket träningsvärk i magmusklerna dagen efter. 

  
Veckan har sedan fortsatt i ett snabbt tempo. Jag flyttade förra veckan så det står kartonger i hela lägenheten, tentor om någon vecka, gasquer och möten på kvällarna och sedan invigning hela helgen. Snart är det sommar och då blir det lugnare. 

På tal om flytten så tänkte jag skriva och visa bilder på min nya lägenhet i nästa inlägg. Men ni får klara er en lite stund till, behöver städa upp alla kartongerna. 

Laboration

I de kurserna vi har nu, mikrobiologi och organisk kemi har vi även en del laborationer. Det handlar mycket om att ta det vi får lära oss på föreläsningarna till en praktisk nivå, så man förstår lättare. Förra veckan gjorde vi en laboration där vi skulle identifiera tre olika ämnen på när de började koka och hur ljuset bröts igenom ämnet. Vi hade även en annan där vi skulle framställa eten och se hur det reagerar med olika ämnen. 

   
Här försöker vi framställa eten, dock så blev trycket för högt så korken flög ut hela tiden. Mindre lyckad laboration.

 

Mer lyckad var identifieringen av de olika ämnena. Vi klarade alla tre direkt. 

Häromdagen hade vi mikrobiologi laboration.  En mindre trevlig laboration där vi tog reda på hur mycket mikroorganismer det finns runt om oss. Vi fick tryckplattor som man skulle trycka på ett valfritt föremål hemma. De skulle sedan stå några dagar och förhoppningsvis(?) började det växa bakterier på dem. Vi tog sedan med dem till skolan och kollade vad det var för bakterier, och hur de växte, förökade sig och vad de levde på. 

Just nu lever jag i pack-kaos, för på måndag får jag nycklarna till min nya lägenhet! 🙂 och på köpet fick jag även en förkylning. Så nu ska jag bädda ner mig i soffan, trots det fina vädret utanför och ladda upp för nästa vecka. 
Glöm inte att den sena anmälan till Högskolan i Halmstad fortfarande är öppen! 🙂

Brandutbildning

Idag har vi alla som är på något vis involverade i kåren och kårhuset varit på brandutbildning. Utbildningen var på BAS här i Halmstad som är ett samlat ställe för brandkår, ambulans och SOS alarm. Det var en bra föreläsning följt av lite eget släckningsarbete. Föreläsningen bestod av olika statistik, lite olika brandhistorik om vad som hänt på olika andra pubar runt om i världen, samt mycket förebyggande tänk. Vi fick med oss en hel del tips att tänka på, både på kårhuset och även till min egna lägenhet hemma, som till exempel att en stäng dörr kan rädda så mycket mer än man tror. 

Efter föreläsningen var det dags att släcka elden själva. Vi fick släcka med pulversläckare och vattenslang, från ett brinnande fat. Sen demonstrerade dem även hur det ser ut när det blir en gasolexplosion vid en gasläcka. Jag fotade tyvärr bara en bild och självklart blev den suddig. 

Sammanfattningsvis var det verkligen en bra dag som jag tror alla fick med sig något bra ifrån, och det känns tryggt att kåren tänker så mycket i förebyggande att vi alla är redo om det händer något, vilket vi hoppas det inte gör. 

De olika organen i Halmstad

Hej! nu har det varit fullt upp, rutinerna är tillbaka efter omtentaveckorna och schemat är fullspäckat. I torsdags hade vi val av de nya styrelserna till fem av de sex olika organen (ÖS är redan klara) i studentkåren. Jag hade blivit nominerad till nöjesmästare i Hjärter 6. Tänkte förklara lite vad de olika organen gör här för studenterna.

KAD
Kårens arbetsmarknadsdelegation är de som planerar arbetsmarknadsdagen, en dag för studenterna och företagen. Mässan gör att studenterna kan knyta kontakter med företag om det så är inför sommarjobb, examens arbete, praktik eller framtida jobb. För att läsa mer om KAD tryck här!                             

Hjärter 6 (6M)
Hjärter 6 är det organ som driver och tar hand om kårhuset Nationen. Som sexmästare sitter man i en styrelse som hittar på massa olika roliga event för studenterna på skolan. Allt från gasquer, After Work, pubkvällar eller olika temakvällar som tex ladies night som vankas i helgen. Det är här jag nu har blivit inval så ser fram emot ett roligt år tillsammans med resten av styrelsen. Nöjesmästare som jag har blivit invald som ska planera olika teman till gasquerna och temakvällarna. Nöjesmästaren är även med och kontaktar olika sponsorer som hjälper oss med event. Läs mer om Hjärter 6!Sexmästare syns tydligast i sina röda piketröjor, walkie talkie på armen och nycklar runt halsen.

Thorax
Thorax är det organ som tar hand om hjärtslaget. Hjärtslaget kan du läsa mer om Här! Thorax hjälper även till om du är intresserad av att åka på utlandsphester på andra lärosäten, då de har en erfarenhet av overallfester.
Thoraxs sida Thorax syns oftast i sina egna programs overaller som de sedan kompletterar med en vit läkarrock täckt med hälsningar med svart spritpenna.

UFO  University Friendship Organization tar hand om våra utbytesstudenter på högskolan. De anordnar olika evenemang så studenterna får ut så mycket som möjligt av sin studietid i Sverige och av Halmstad. UFOs sida UFO har vita tröjor med texten UFO tryckt på ryggen.

Motvinden
Motvinden är Högskolan i Halmstads egna studenttidning. Det är en gammal tidning som nu har kommit tillbaka med en ny styrelse, ny layout och nya idéer. Motvindens sida finner du här inne! 

Överstaben (ÖS)
Ös är dem som tar hand om nollningen. Som översta huvudet så hjälper de staberna i varje program att genomföra en bra nollning så de nya studenterna känner de sig välkomna till högskolan och Halmstad.
Nu hoppas jag ni har lite mer koll på de olika organen,  och sen glömmer ni väl inte att ansöka till Högskolan i Halmstad?!

Så våren kom äntligen till Halmstad!

Ja, då var de här! Våren och värmen! I lördags märktes det i Halmstad. Jackorna åkte av på alla och överallt man gick så satt folk och lapade i sig solens strålar. Det var en riktig tropisk värme och några tappra Halmstadbor gick i shorts, jag var en av dem. 🙂 Studenterna har även letat sig fram från bibliotek, tentasalar och datorer. På Bolmensplanen var det stora samlingar, några grillade, några solade och några spelade beachvolleyboll och kubb.

När det ändå var fint och sol så passade jag på att cykla runt och fota några av de fina platserna runt om i Halmstad. Dock märker man att gräset och träden inte riktigt fått sin gröna färg än, så ni får fantisera lite där. Kika in bildspelet nedanför och så hoppas jag något lockar er att komma till Halmstad, för det är en stad som verkligen vaknar när solen och värmen kommer fram.

 

 

 

Karriärdag

 Högskolan anordnar ibland olika event som tillexempel föreläsning vi var på i tisdags. De hade då bjudit dit en föreläsare från fackförbundet Naturvetarna. Han berättade lite vad man kan förvänta sig sen efter studierna, hur en arbetsgivare tänker och hur man skriver ett bra CV. Det jag mest tog med mig var att när man söker ett jobb så är inte frågan vad arbetsgivaren kan göra för mig, utan vad jag kan göra för dem som företag.                      Föreläsningar som denna uppskattas alltid och det är skönt att högskolan tänker på vår framtid efter examen och inte bara vi som studenter här och nu. De har även dagar med CV granskning, där det är drop in tider som man kan lämna in sitt CV och få det granskat. 

Idag (fredagen) åkte jag hem till Laholm, den kommande veckan är omtentavecka. Omtenta är för dem som inte klarar första tentan och då får skriva om den, därav står alla vanliga föreläsningar stilla och vi som inte har omtenta denna gången får ett litet lov.  På söndag fyller jag år så då blir det kalas med tårta! 🙂

 

 Igår hände det något konstigt, från solsken till åskan, hagel, stormvindar och snö. En riktig ministorm som försvann lika snabbt som den kom, sen tillbaka till Solsken. 

Hoppas ni får en trevlig påskhelg och glöm inte att söka till Högskolan i Halmstad! 🙂 

Idrottscentrum

Idag har jag inte gjort många knop. Vi har ingen föreläsning idag så jag ligger nerbäddad i soffan men en träningsvärk som heter duga! Igår var jag på gymmet och tränade benen. Gymmet jag tränar på är idrottscentrum, som ligger inne på campusområdet. Det är ett stort, bra gym där de har massa olika maskiner. Förutom gymmet så har de även massa roliga pass olika tider i veckan. Det är verkligen ett gym jag kan rekommendera just för att det ligger så nära föreläsningssalarna.  Vid ny termin start brukar de ha bra erbjudanden så man som student får det billigare. 

Här är deras hemsida: Idrottscentrum

  

Ni missar väl inte att ni har chans att ansöka nu till Halmstad Högskola, en chans som ni inte får missa! jag ångrar inte för fem öre att jag började gå här, allt kul man får vara med om och alla nya vänner man träffar! Sök nu!

 

Vyn från mitt fönster, så nära har jag till högskolan. Inte så pjåkigt! 

Nya kurser

Ny vecka, och dags för nya kurser. I måndags hade vi introduktion i organisk kemi, och i tisdags(idag) hade vi introduktion i mikrobiologi. Båda kurserna verkar väldigt intressanta och spännande. Vi ska även prova en ny utbildningssätt på ena kursen som går ut på att läraren lägger ut filmer på föreläsningen på internet. På det viset kan vi sitta hemma och höra föreläsningen om och om igen. 

Våren har kommit tillbaka till Halmstad efter helgens kyla. Idag köpte vi fika och satte oss utanför biblioteket där solen värmde riktigt skönt. Nu får vi hoppas att det inte kommer fler kalla helger, och att sommaren kommer närmare och närmare. Halmstad är en riktigt sommarstad som verkligen kommer till liv när solen lyser. Jag tänkte lägga upp lite bilder på dem finaste platserna i halmstad i ett inlägg senare, så håll utkik för det. Ni får nöja er med denna bilden så länge på Halmstads gästhamn, innan den blir fylld med massa båtar. Här är det väldigt skönt att lunka runt och spana på båtarna till sommaren. 

  

Hur bor en student?

Hej, ursäktar att det var ett litet tag sen jag skrev här, tentorna är i full gång och plugg från morgon till kväll. Jag tänkte visa er lite bilder från vart jag bor och berätta hur det är att kanske flytta hemifrån första gången. 

Jag gick min gymnasietid på Plönninge som är ett naturbruk som ligger lite utanför Halmstad. De har internat där, så det där med att bo hemifrån vet jag redan hur det var, dock så var det bara en bråkdel av vad som krävs när man flyttar helt hemifrån. När jag bodde på Plönninge hade jag fortfarande kvar saker hemma, jag åkte hem varje helg och mina föräldrar betalade hyran. Middag och frukost fick man från skolan där man lämnade in en kupong så fakturerades allt hem, så det var mer eller mindre att bo som hemma. 

Nu när jag flyttat ”på riktigt” hemifrån bor jag tillsammans med en tjej som jag gick samma klass med på Plönninge, och saker som hyra, handla mat själv, tvätta och betala räkningar är inget man får lära sig i skolan. Jag och Josefine delar på en tvåa där jag har köket i min del av lägenheten, och jag kan verkligen rekommendera att dela lägenhet med någon. Det är ett bra första alternativ då det är lite mindre konkurans på de större lägenheterna, man betalar en betydligt mindre hyra, och framförallt man har väldigt kul. Josefine jobbar hos en travtränare vilket gör att vi träffas inte så ofta och tröttnar inte lika lätt på varandra som vi kanske hade gjort om hon också hade studerat på högskolan. 😉 

Köket som jag har i min del av lägenheten. 

Och andra delen av rummet, bakom bokhyllan har jag gömt sängen